Episcopul Iosif Traian Badescu comemorat la Eselnita - Mehedinti


Episcopul Iosif Traian Badescu comemorat la Eselnita - Mehedinti

In data de 29 aprilie 2008, in biserica parohiala din localitatea Eselnita, judetul Mehedinti un sobor de ierarhi din care au facut parte PS Lucian - Episcopul Caransebesului, PS Nicodim - Episcopul Severinului si Strehaiei si PS Sebastian - Episcopul Slatinei a savarsit Sfanta Liturghie. La sfarsitul sfintei slujbe a poposit la Eselnita si Inalt Prea Sfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei si Mitropolit ales al Moldovei si Bucovinei. Motivul prezentei ierarhilor la Eselnita l-a constituit comemorarea episcopului Iosif Traian Badescu, cel care a pastorit Episcopia Caransebesului la inceputul secolului XX, intre anii 1920 si 1933.

 

Se implinesc anul acesta 150 de ani de la nasterea sa si 75 de ani de la trecerea la cele vesnice. Aici, in cadrul muzeului parohial ce se afla langa biserica exista marturii despre episcopul Iosif Traian Badescu, ce evoca viata Ierarhului banatean.

 

Dupa Sfanta Liturghie, in cadrul careia s-au facut rugaciuni pentru sufletul episcopului Iosif Traian, s-a savarsit apoi un parastas de pomenire in fata bisericii, la care au participat pe langa credinciosii din Eselnita si urmasi ai episcopului Iosif.

 

Faptul ca mormantul episcopului este la Eselnita, se datoreaza dorintei sale de a fi inmormantat de un singur Ieromonah (Macarie Gusca) in satul in care a copilarit, unde tatal sau a pastorit ca preot 50 de ani.

 

Ierarhii prezenti, alaturi de preoti si credinciosi s-au deplasat apoi in procesiune la mormantul episcopului Iosif Traian Badescu, acolo unde, de asemenea, s-a mai savarsit un parastas de pomenire si unde preotul paroh a rostit un frumos cuvant.

 

IOSIF TRAIAN BADESCU s-a nascut la 15 mai 1858, in Sopotul Vechi, jud.  Caras Severin - din botez Traian. A decedat la 11 iulie 1933, in Caransebes.

 

A facut studiile gimnaziale la Caransebes, Lugoj si Seghedin, cele juridice la Universitatea din Budapesta iar cursurile teologice la Universitatea din Cernauti, unde obtine doctoratul in 1889. A fost Secretar eparhial al Episcopiei Caransebesului intre anii 1889 - 1903, apoi asesor sau consilier eparhial la Caransebes intre 903 - 1920 iar pentru scurt timp profesor la Institutul teologic-pedagogic. 

 

A fost hirotonit diacon necasatorit in 1890, preot in 1899, tuns in monahism la manastirea Hodos-Bodrog sub numele Iosif in anul 1902, hirotesit protosinghel in 1903 si arhimandrit in anul 1919. A fost membru in Adunarea Eparhiala a Eparhiei Caransebesului si in Congresul National Bisericesc al Mitropoliei Ardealului.  

 

A fost ales episcop de Caransebes in 1909, dar n-a fost recunoscut de guvernul de la Budapesta. La 8 martie 1920 a fost ales din nou episcop, a fost recunoscut, hirotonit si instalat la Caransebes la 10 octombrie 1920, pastorind pana la moarte. 

 

A redactat "Calendarul Romanului", editat de Episcopia Caransebesului (din 1889); a publicat articole in "Foaia Diecezana" de la Caransebes si in alte periodice romanesti, pastorale, cuvantari etc. 

 

A indrumat activitatea Institutului teologic (apoi Academie) din Caransebes si intreaga viata bisericeasca din eparhie, a infiintat o scoala de cantareti bisericesti, un muzeu si o biblioteca eparhiala.

 

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

30 Aprilie 2008

Vizualizari: 1098

Voteaza:

Episcopul Iosif Traian Badescu comemorat la Eselnita - Mehedinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE