Evocare a parintelui Gavriil Zob, in sedinta preotilor gherleni

Astăzi, 09. 02.2015, preoții din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Gherla, s-au reunit în sedință lunară în Biserica Vovidenia a Parohiei Gherla I. Întâlnirea a debutat cu slujba Acatistului și s-a continuat cu o slujbă de pomenire a părintelui Teofil Herineanu, fost protopop al Dejului, dar multă vreme și al preoților din Protopopiatul Gherla, trecut de curând la cele veșnice. De asemenea, a fost pomenit în rugăciune și vrednicul de pomenire părintele Gavriil Zob, fost preot al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Gherla.

Chipul acestui slujitor a fost scos la lumină de succesorul său la cârma Parohiei Gherla II, de părintele Aurel Mureșan, care a prezentat viața plină de realizări duhovnicești a părintelui Gavriil.

„Părintele Gavriil Zob, vrednic slujitor”

Părintele Gavriil Zob s-a născut la 2 iunie 1915, într-o familie de ţărani, Sofronie şi Maria din comuna Măgoaja, judeţul Cluj. Şcoala primară a făcut-o în satul natal, liceul la Dej, iar Facultatea de Teologie la Cernăuţi, fiind licenţiat la 18 mai 1942, în acelaşi an căsătorindu-se cu Draga Brătulescu (născută la 18 aprilie 1916). La 5 octombrie 1942 a fost hirotonit preot de către Episcopul Vasile Stan al Maramureşului, pentru parohia Nucşoara, judeţul Hunedoara, unde a stat până la 1 aprilie 1946, când este transferat la Parohia Ortodoxă Gherla. La 29 ianuarie, părintele Gavril este arestat sub pretext că vrea să răstoarne ordinea politică din România. La 11 octombrie 1949, Tribunalul Militar îl condamnă la „zece ani temniţă grea, cinci ani degradare civică şi confiscarea averii pentru crima de uneltire contra ordinii sociale".După expirarea pedepsei, a mai primit o condamnare de patru ani, pedeapsă administrativă, făcută la Canal şi în Deltă, la Periprava, astfel că se reîntoarce acasă la 1 februarie 1963. După detenție, începând cu 1 martie 1964 este reîncadrat ca preot la parohia Hăşdate, lângă oraşul Gherla, cu filiile Iclozel şi Silivaş. În Hășdate a construit și sfințit Biserica iar în 1976 se reîntoarce la vechea parohie din Gherla, unde va construi „biserica din parc", o adevărată catedrală, încununare a jertfei sale de o viaţă.

„În Protopopiatul Gherla astfel de evocări vor continua și la ședințele viitoare, când vom scoate la lumină și alte chipuri de slujitori vrednici ai Bisericii noastre, pe care să-i avem ca modele vii de slujire a lui Dumnezeu și oamenilor”, a afirmat protopopul de Gherla, părintele Paul Isip.


Autor: Alexandra Andereș
Sursa: radiorenasterea.ro

.

09 Februarie 2015

Vizualizari: 552

Voteaza:

Evocare a parintelui Gavriil Zob, in sedinta preotilor gherleni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE