Festivalul obiceiurilor si traditiilor romanesti - Astazi S-a nascut Hristos


Festivalul obiceiurilor si traditiilor romanesti "Astazi S-a nascut Hristos"

Episcopia Slatinei impreuna cu Primaria Municipiului Slatina, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt, Scoala Generala "Sf. Constantin Brancoveanu" - Slatina si Liceul cu program Sportiv Slatina, organizeaza incepand cu ziua de luni, 15 decembrie 2008, la orele 16.00, FESTIVALUL OBICEIURILOR SI TRADITIILOR ROMANESTI "ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS", festival ajuns deja la editia a V-a.

Participa: Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi Romani din Slatina; Liceul cu program Sportiv-Slatina, Scoala Generala "Sf. Constantin Brancoveanu", Colegiul National "Radu Greceanu", Corul "Sfantul Constantin Brincoveanu" al Episcopiei Slatinei, Colegiul National "Ion Minulescu", Caminul Cultural Vadastrita, Caminul Cultural Morunglav, Localitatea Negreni-Olt, Scoala Generala Negreni-Olt, Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu" din Draganesti.

Colaboratori ai festivalului sunt: Inspectoratul Scolar Judetean, Casa Corpului Didactic si Colegiul National "Ion Minulescu".

Locul de desfasurare este Amfiteatrul din incinta Colegiului National "Ion Minulescu", intrarea fiind libera.

Participanti

Episcopia Slatinei - Corul "Sf. Constantin Brancoveanu" - dirijor Marius Paun; Repertoriu: Colind bizantin: "Cel far de inceput", Trei crai, Limbile sa salte, Colindul lui Dumnezeu, Urare - interpretate psaltic.

ASCOR Slatina - dirijor Cheroiu Ionela; Repertoriu: Linu-i lin, Un Craciun la Inchisoare, Florile dalbe

(Avandu-i ca ocrotitori pe Sf. Martiri Brancoveni si Sf. Romani din inchisori, colindele pe care le vor interpreta au ca tematica sarbatorile petrecute in inchisori, versurile fiind scrise de Radu Gyr)

Liceul cu Program Sportiv - dirijor Valcea Odeta; Repertoriu: Plugusor, Capra, Sorcova, Steaua, Scoala gazda mare.

Scoala Brancoveanu - dirijor Mirela Lutu; Repertoriu: Doamne Doamne ce minune!; Linu-i lin, Verde cetina de brad, Plugusarul, Capra; Anul vechi si anul nou -poezie pe rol.

Colegiul National Radu Greceanu - dirijor Doru Marinescu; Repertoriu: La Vifleem, Cantec de Craciun, Velerim si veler Doamne, Copilule cu ochi senini.

Liceul Minulescu prezinta colinde si sceneta:

Colinde: Domn, Domn sa-naltam, O ce veste minunata, Astazi s-a nascut Hristos, coordonator Ivanescu Valerica

Sceneta: dna Stefan Monica - Al patrulea mag

Taraful din Morunglav si dl Creteanu Ion din Voineasa vor prezenta:

- obiceiul Vasalca - Grupul merge la colindat cu un cap de porc si cu grau verde, plantat de Sf. Nicolae, de vreo 10 cm. Celor colindati li se lasa fire de grau verde, ca semn al prosperitatii

- colindele:Colind de Craciun, Colind de primavara - acompaniat de cobza

(In Oltenia exista si colinde ale anotimpurilor, nu doar cele de Craciun. Taranul iesea pe camp si incepea sa comunice cu natura. Colindul de Craciun este intalnit in Sudul Olteniei)

Tot din Morunglav, alta varianta de Vasalca, coordonator Langa Gheorghe; Grup de colindatori de la Caminul Cultural

("Vasalca" este un colind-obicei, in noaptea de Anul Nou care se continua in ziua de Anul Nou. Este specific comunii Morunglav. Vasalca e o persoana care a fost la munte si coboara prin satele taranilor. Simbolizeaza pe Sf Vasile cel Mare. Coboara ca sa ureze oamenilor de sanatate. Acest obicei a fost preluat de Dl Langa, de la tatal sau - care acum are 80 ani -, si care exista in sat, din vremea copilariei sale. Colindatorii mergeau la anumite case, unde se strangeau mai multe familii. Se canta la geam, iar apoi erau invitati in casa, dar nu la fiecare casa, ci unde se strangeau mai multi (cate 40-50 persoane: boieri, intelectuali). Papusa e purtata in mana pe o tava inconjurata de grau verde. Oamenii pun mainile pe papusa ca pe Sf Moaste. Interpretii erau imbracati in costume nationale.

Grupul din Negreni, conducator dl Ioana Florea, vor interpreta obiceiul Irozii.

Pe timpul comunismului acest obicei a fost interzis. A fost reluat in sat dupa 1996. El vesteste Nasterea Domnului si incepe dupa 21 noiembrie, cand incep Catavasiile; se colinda seara, pana la Sf Ioan.

Componenta: Costumatie in Crai; cioban, preot.

Caminul Cultural Vadastrita - conducator dna Melania Velica

Plugusorul - In trecut se colinda cu Plugul cu 4 boi. Deoarece colindatorii erau din flacaii satului, erau vizate in primul rand casele unde locuiau fetele mari. Colindau imbracati in costume nationale. Colindatorii erau serviti cu vin si gogosi. Pe plug era asamblat un bradut. Coarnele si copitele boilor erau vopsite in bronz. Jugul de la plug este incadrat de acioi (denumirea locala la niste clopote mai mari). Tricolorul se pune in partea stanga la boul de cea, ca sa imprime generatiilor viitoare sentimentul patriotic. Cei care colindau erau denumiti Plugari. Trageau o brazda in curtea celui colindat si aruncau grau in brazda: "a brazdat si a arat In lungis si-n curmezis, brazda mare a rasturnat, grau marunt, C-a dat Domnul s-a facut, si la anul si mai mult"

Scoala cu cls I-VIII din Negreni: "Ion Popescu Negreni", dirijor: Popa Dorina, Repertoriu: Rasuna bland, Din cer senin, Din troiene, "Colinda, Colinda", "Viflaime, Viflaime".

Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu" - Draganesti: dirijori: dna. Ciubuc Ileana, Safta Gratian

Repertoriu: In seara de Craciun, Cerul si pamantul, Nasterea Domnului nostru, Domnulet si Domn din Cer, La Viflaim, Pe cerul cu flori frumoase.

Sursa: Episcopia Slatinei

.

12 Decembrie 2008

Vizualizari: 2652

Voteaza:

Festivalul obiceiurilor si traditiilor romanesti - Astazi S-a nascut Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE