Hram la Parohia Sfanta Fecioara Maria din Capitala

Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat, pe care il pomenim astazi, este ocrotitorul paraclisului Parohiei „Sfanta Fecioara Maria“ din Protoieria 3 Capitala. Biserica de la intersectia Caii Dudesti cu strada Stan Judetu din sectorul 3 se afla in cel de-al cincilea an de existenta.

Paraclisul de la demisol, cu hramul „Sfantul Teodor Stratilat“, este finalizat, in timp ce biserica mare, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului“, se afla in plin proces de pictare.

Sarbatoarea hramului a inceput aseara, in ajun, cu savarsirea slujbei Vecerniei si a Acatistului Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat, urmate de un cuvant de invatatura rostit de parintele paroh Ioan Gheorghe Teugea. Astazi, in ziua de pomenire a Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, se savarsesc slujba Utreniei, Sfanta Liturghie si slujba Parastasului de un sobor de preoti. Prin grija parintelui paroh si a membrilor Consiliului si Comitetului parohial, credinciosii prezenti la slujba de hram vor primi un dar din partea parohiei. „Anul acesta, in randul ctitorilor ii pomenim pe toti cei cuveniti, dar adaugam in pomelnicul bisericii un nume aparte, al celui care a fost incepator cu noi, arhitectul inginer Teodor Alecu, care a dorit sa participe la tot ce a insemnat proiectarea acestui lacas, auzind ca-i poarta numele, si care s-a mutat la Domnul“, ne-a declarat parintele paroh Ioan Gheorghe Teugea.

Doua hramuri in ziua a opta
La 7 septembrie 2008 se punea piatra de temelie pentru Biserica „Sfanta Fecioara Maria“, pentru ca, dupa doar un an, la 8 august, sa fie savarsita slujba de sfintire a spatiului liturgic de la demisol de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Paraclisul Sfantului Mucenic Teodor Stratilat este invesmantat in pictura realizata in tehnica „al secco“, realizata de Marcel Codrescu si echipa sa. Despre alegerea ocrotitorilor acestui nou sfant lacas ne-a vorbit parintele paroh Ioan Gheorghe Teugea: „Am dedicat biserica mare praznicului imparatesc al Nasterii Maicii Domnului, sarbatorit la 8 septembrie, iar paraclisul de la demisol, Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, pomenit la 8 februarie. Sunt, asadar, doua hramuri in ziua a opta: biserica mare la inceputul anului nou bisericesc si paraclisul in a doua luna a anului nou calendaristic. Hramul paraclisului, pe care il serbam cum se cuvine, in al cincilea an de existenta a bisericii, a fost ales intru amintirea binecuvantarii date de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, care a dorit sa existe in Bucuresti un hram al sfantului al carui nume el l-a primit la Botez. Este cunoscut faptul ca Preafericirea Sa era nascut pe 7 februarie, iar a doua zi in calendar este pomenit Sfantul Teodor, nume pe care l-a purtat pana la intrarea in monahism“.

O buna cooperare intre scoala si parohie
Pentru anul 2014 se doreste finalizarea lucrarilor la santierul de pictura din biserica mare, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului“. In prezent, Sfantul Altar este pictat in intregime, urmand ca pictorul Marcel Codrescu sa continue cu realizarea in tehnica fresco a picturii in turla mare, ce masoara 14,90 metri inaltime. De asemenea, parohia are o activitate misionara incurajatoare la inceput de drum, dezvoltand o colaboare cu unitatile de invatamant din imprejurimi: „Avem o legatura foarte buna cu directiunea si cadrele didactice de la Scoala Gimnaziala Nr. 80, cu care am semnat si un parteneriat intre scoala si biserica noastra. Participam la viata scolii prin sfintirea, la inceput, a tuturor salilor de clasa, pentru care am si oferit cate o icoana cu Maica Domnului cu Pruncul. Sunt peste sase sute de elevi ai acestei scoli pe care ii spovedim si-i impartasim pe parcursul posturilor de peste an. De asemenea, avand in apropiere Colegiul Tehnic ‹‹Mihai Bravu››, acordam asistenta religioasa cadrelor didactice si elevilor care ne solicita si ii primim cu bucurie la sfintele slujbe. Tot in raza parohiei se regasesc si doua gradinite particulare, care ne solicita pentru slujba de sfintire, iar copiii sunt adusi in biserica, pentru a se obisnui inca de mici cu cele sfinte si a primi Sfanta Taina a Impartasaniei. Putem afirma, asadar, ca exista o buna colaborare intre biserica noastra si scolile din imprejurimi, pentru a oferi copiilor o formare deopotriva educativa si spirituala“, ne-a declarat parintele paroh Ioan Gheorghe Teugea.


Alexandru Briciu
Sursa: ziarullumina.ro

.

08 Februarie 2014

Vizualizari: 1265

Voteaza:

Hram la Parohia Sfanta Fecioara Maria din Capitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE