Hramul Manastirii Magura-Jina

Manastirea Magura-Jina din judetul Sibiu si-a sarbatorit hramul din acest an in mod deosebit, prin vizita Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfanta Liturghie in biserica mare a manastirii de la 1200 de metri altitudine.

Multimile de credinciosi veniti din localitatea Jina, dar si din alte parti ale tarii, l-au intampinat pe IPS Mitropolit Laurentiu, alaturi de obstea manastirii si de soborul de preoti. inainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat randuiala tunderii ca rasofore pentru trei vietuitoare din manastirea sibiana, indrumate de maica stareta Olimpiada Barbu. Cele trei vietuitoare au fost imbracate in hainele specifice acestui rang si au intrat astfel in treapta pregatitoare pentru primirea ingerescului chip al monahismului. Dupa randuiala tunderii, IPS Mitropolit Laurentiu le-a felicitat pe cele trei rasofore pentru alegerea facuta si le-a indemnat sa fie alaturi mereu de maica stareta si de intreaga obste in ascultare, in rugaciune si in toate lucrarile duhovnicesti si administrative de la manastire.

A urmat Sfanta Liturghie in prezenta obstii monahale si a credinciosilor veniti in varf de munte pentru a se ruga si a primi binecuvantare pe aceste meleaguri alese. Din soborul de preoti au facut parte arhimandritul Visarion Joanta, exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sibiului, duhovnicul manastirii Magura-Jina, ieromonahul Nicon Sturza, protopopul de Saliste, Ioan Ciocan, si alti slujitori ai sfintelor altare. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Bucuresti, care au infrumusetat slujba cu minunatele cantari bizantine.

Maica Fiului Ceresc

La sfarsitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit credinciosilor despre cinstirea Maicii Domnului in Ortodoxie si despre rolul Sfintei Fecioare in istoria mantuirii si in viata duhovniceasca a fiecarui credincios. Parintele Mitropolit a evidentiat si faptul ca inceputul anului bisericesc este marcat de praznicul Nasterii Maicii Domnului, asa cum praznicul Adormirii Maicii Domnului din 15 august este ultimul din anul bisericesc.

"Maica Domnului a fost acea fiinta pe care Dumnezeu a randuit sa vina in lume in urma rugaciunii parintilor ei, Ioachim si Ana. Ei au facut parte din randuiala dumnezeiasca, dar au fost pusi la incercare, pentru a nu veni bucuria darului ceresc asupra lor fara o insistenta permanenta din partea lor, fara o rugaciune statornica. S-au rugat pana la adanci batraneti ca Dumnezeu sa le dea un semn ca nu sunt pedepsiti cu stingerea neamului. Dumnezeu le-a binecuvantat rugaciunea prin nasterea Sfintei Fecioare. Maica Preacurata a fost dusa la templu si inchinata Celui care a trimis-o in lume. Sfanta Fecioara este cea prin care Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoana a Sfintei Treimi a venit in lume. Sfanta Treime S-a aratat la stejarului lui Mamvri, dar acum Dumnezeu S-a facut cunoscut omenirii printr-o micsorare. Fiul lui Dumnezeu a acceptat sa se uneasca cu umanitatea luata din Sfanta Fecioara. Pogorarea Sfantului Duh a inraurit-o, incat din pantecele ei S-a nascut in chip cu totul supranatural, un Prunc care a fost si Dumnezeu si om“, a subliniat IPS Mitropolit Laurentiu.

La sfarsit, soborul si credinciosii au inconjurat biserica, iar ierarhul a stropit lacasul de cult cu apa sfintita.

Manastirea Magura-Jina a fost infiintata in 1992, prin eforturile fostei starete Maria Streulea, trecuta la cele vesnice in 2009. Monahia Maria era originara din Jina si a fost vietuitoare la Ramet. Dupa decretul comunist din 1959, a fost izgonita din manastire, dar dorinta de a vietui dupa pravila monahala i-a ramas in suflet. Dupa Revolutia din 1989, monahia Maria a infiintat, la cativa kilometri de Jina, pe locuri minunate, dar izolate si greu accesibile, actuala manastire. in prezent, obstea numara 20 de maici, care se nevoiesc cu ascultarea in ateliere de croitorie si pictura, dar si la treburile gospodaresti.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Pe aceeaşi temă

10 Septembrie 2013

Vizualizari: 833

Voteaza:

Hramul Manastirii Magura-Jina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE