Hramul Parohiei Sfantul Ioan-Piata

Numeroase locaşuri de cult din întreaga ţară au ocrotitor pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, care a fost pomenit de Biserica Ortodoxă ieri, 7 ianuarie. În Capitală, unul dintre locaşurile de cult unde a fost sărbătorit ocrotitorul este biserica Parohiei „Sfântul Ioan”-Piaţă, Protoieria Sector 3 Capitală.

Biserica Parohiei „Sfântul Ioan”-Piaţă a fost plină de credincioşi, care au participat ieri la sărbătorirea ocrotitorului bisericii.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, a explicat Preasfinţia Sa după rostirea Sfintei Evanghelii, este primul martor şi mărturisitor din Noul Testament al Preasfintei Treimi, rugător neîncetat, cunoscător al Scripturilor şi cuvintelor lui Dumnezeu, trimis de Dumnezeu pentru a fi „sfeşnic al luminii”, „proroc al Celui Preaînalt” şi „apostol al pocăinţei”. „Chipul său rămâne un îndemn, în special pentru creştinii care doresc o viaţă spirituală mai înaltă, şi mulţi care au dorit acest lucru au devenit cetăţeni sau locuitori ai pustiei şi sunt sfinţi cuvioşi. Iar în luna aceasta, ianuarie, îi vom sărbători pe unii dintre cei mai mari sfinţi cuvioşi ai creştinătăţii, precum în luna decembrie am sărbătorit pe foarte mulţi sfinţi proroci care au vestit pe Mesia şi Naşterea Lui. De aceea, să căutăm să urmăm calea pocăinţei şi calea faptelor celor vrednice de această pocăinţă, să punem început bun, să fim credincioşi ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, să respingem ispitele şi răutăţile care apar nu numai în viaţa noastră, ci şi în jurul nostru, în societate, să fim uniţi în acelaşi gând şi cuget, mărind pe Dumnezeu şi săvârşind binele şi roade «vrednice de pocăinţă», adică, să facem fapte bune, care sunt de o mare diversitate, împărţite în fapte ale milei sufleteşti şi fapte ale milei trupeşti”, a explicat Părintele Episcop Ieronim Sinaitul.

Această biserică din Piaţa Unirii, în pofida translării pe o distanţă de 23 metri, în anul 1986, şi ascunderii ei între blocuri, a rămas un popas duhovnicesc în calea oamenilor. „Biserica «Sfântul Ioan»-Piaţă, aşezată simbolic în Piaţa Unirii, este un loc important de confluenţă civică şi emulaţie spirituală. Această biserică a stat în calea oamenilor în vremurile cele mai grele. Vă mărturisesc aceasta pentru că, de câte ori am intrat în această biserică, în timpul studiilor teologice, oamenii care se deplasau prin această zonă cu treburile lor zilnice se opreau pentru puţină vreme în biserică. Aici erau necontenit preoţi care le ascultau necazurile, îi spovedeau, le citeau rugăciuni, dar şi credincioşi care se rugau şi aprindeau o lumânare pentru a fi ajutaţi în necazurile vieţii şi a mulţumi pentru bucuriile vieţii”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Ioan Buşagă
Sursa: ziarullumina.ro

08 Ianuarie 2016

Vizualizari: 461

Voteaza:

Hramul Parohiei Sfantul Ioan-Piata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE