Icoana Maicii Domnului Prodromita la Manastirea Techirghiol

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a intampinat marti dupa amiaza, 13 august 2013, pe o scena special amenajata in curtea Manastirii Sfanta Maria Techirghiol - stavropighie patriarhala din judetul Constanta, Icoana Maicii Domnului Prodromita adusa de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti. Alaturi de Preafericirea Sa s-au aflat Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Icoana a fost purtata anterior in procesiune, pe strazile orasului Techirghiol din jurul Manastirii Sfanta Maria. Ea a fost insotita de parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, precum si de numerosi preoti si credinciosi veniti la manastire. Ulterior, icoana a fost asezata intr-un baldachin special amenajat in incinta manastirii unde va ramane spre inchinare pana in dimineata zilei de 19 august 2013.

Dupa intampinarea icoanei a fost savarsita o slujba de polihroniu in cinstea Patriarhul Romaniei, dupa care Preafericirea Sa a vorbit credinciosilor prezenti despre prezenta binefacatoare a Icoanei Maicii Domnului Prodromita la hramul obstii monahale din Techirghiol: „Ne-am gandit ca este bine ca la aceasta sarbatoare mare si anume Adormirea Maicii Domnului sa ducem Icoana Maicii Domnului Prodromita sa fie prezenta la Manastirea Maicii Domnului din Techirghiol care este stavropighie patriarhala. Aici, maicile se nevoiesc cu o multime de lucrari duhovnicesti, liturgice, dar si de primire a pelerinilor si a pacientilor care vin pentru tratament balnear si pentru innoire duhovniceasca. Este bine cand vedem cum Maica Domnului ajuta pe cei bolnavi, saraci, singuri, abandonati, uitati, pe cei pe care nu-i mai iubeste nimeni, dar pe care ea ii iubeste cu iubire smerita de mama milostiva. Prezenta Maicii Domnului Prodromita in aceste zile aici este un semn de binecuvantare si incurajare atat pentru obstea de maici a Manastirii Sfanta Maria Techirghiol, cat si pentru credinciosii pelerini care vin in aceasta manastire ca sa se roage si sa se inchine icoanei sale si care doresc sa simta ajutorul, bucuria si pacea pe care ea, prin rugaciunile ei, le revarsa asupra celor care cu evlavie, credinta si cu multa dragoste si bucurie se inchina icoanei sale”.

Preafericitul Parinte Daniel a mai aratat si binefacerile pe care Icoana Maicii Domnului Prodromita le revarsa asupra crestinilor: „Anul acesta se implinesc 150 de ani de cand aceasta icoana a fost pictata la Iasi si dusa la Muntele Athos devenind ocrotitoare a Schitului romanesc Sfantul Ioan Botezatorul sau Prodromu. De atunci si pana acum aceasta icoana revarsa binecuvantari si mult ajutor asupra tuturor vietuitorilor din Sfantul Munte Athos, dar mai ales asupra vietuitorilor si inchinatorilor Schitului romanesc Prodromu. Aceasta icoana care pazeste, ocroteste si lumineaza pe cei peste 100 de romani monahi dornici sa inainteze duhovniceste in viata in Hristos si in Duhul Sfant din Sfantul Munte Athos, lumineaza, ocroteste si pe toti romanii din tara. De cand aceasta icoana a fost adusa la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti, o bisericuta construita in trei luni si jumatate, simtim ajutorul Maicii Domnului prin modul prin care lucrarile pentru noua Catedrala Patriarhala se desfasoara, dar si prin comuniunea frateasca si duhovniceasca cultivata in acest paraclis al viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului”.

„Dorim ca tot ceea ce se aduna ca danie a credinciosilor in aceste zile, intrucat icoana ramane spre inchinare de astazi pana lunea viitoare, pe 19 august, sa fie folosit pentru pictura noii biserici inchinata Maicii Domnului si anume biserica cea noua, ctitorie a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, pe care noi am finalizat-o in ceea ce priveste lucrarile, dar care acum asteapta sa fie pictata. Deci, Maica Domnului este cea care infrumuseteaza bisericile, dar si sufletele celor darnici, evlaviosi si celor care iubesc pe Fiul ei, pe ea si pe toti sfintii”, a mai spus Preafericirea Sa.

La final, credinciosii au primit in dar de la Patriarhul Romaniei iconite.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului este o copie fidela dupa pictura şi ferecatura din argint aurit a icoanei originale Prodromiţa, facatoare de minuni, de la Sfantul Munte Athos.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1429

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului Prodromita la Manastirea Techirghiol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE