Istoria Catedralei, in lumina tiparului

Istoria Catedralei, in lumina tiparului

Pe data de 2 noiembrie va fi lansat volumul "Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel Constanta (1883-2008)".

Prefectura Constanta a fost, ieri, gazda unei conferinte de presa, cu ocazia lansarii volumului "Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel Constanta (1883 -2008)". La eveniment au participat prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sef serviciu Integrare Europeana, Ileana Gugoasa, alaturi de cei doi autori ai volumului, directorul Muzeului de Arta, dr. Doina Pauleanu, si directorul Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale, dr. Virgil Coman.

Lansarea oficiala a volumului va fi organizata duminica, 2 noiembrie, la Catedrala tomitana, ora 12.30, data emblematica pentru orasul nostru, deoarece va avea loc canonizarea Sfantului Dionisie cel Mic. In cadrul aceluiasi moment festiv, bibliotecile din Constanta vor primi, gratuit, 500 exemplare ale aparitiei editoriale care imbogateste cultura de la malul marii.  Volumul aniverseaza, de asemenea, 130 ani de la reintegrarea Dobrogei la patria-mama si 125 ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". "Catedrala noastra merita o lucrare care este facuta intr-o maniera profesionista. Este o lucrare de referinta pentru Constanta", a precizat, ieri, Danut Culetu. In cuvantul sau, ierarhul tomitan a vorbit despre complexitatea Catedralei, aceasta fiind, in acelasi timp, "centru spiritual si cultural si loc de practica liturgica".

"In peisajul unui oras, o catedrala inseamna un punct zero, pentru ca este centrul spiritualitatii. Catedrala noastra a inceput, iata, la numai cinci ani de la revenirea Dobrogei la patria-mama. Aceasta arata setea credinciosilor de aici de a avea o catedrala. Avem de-a face cu o refacere a istoriei Dobrogei. Ceea ce mi se pare ca ne lipseste noua in momentul de fata este prea putina grija fata de trecutul unic atat de valoros al acestei zone a Dobrogei. Avem cetati antice, pline civilizatie si de cultura timpului respectiv, care stau inca acoperite de pamant si de daramaturi, daramate de popoarele migratoare. Toate popoarele si-au scos la iveala aceste lumini, iar noi ramanem, mai departe, cu luminile ascunse. As vrea ca anul viitor sa pornim cu elan sa descoperim aceste valori ale Dobrogei. Catedrala este pentru romanii din Dobrogea reperul numarul unu pentru sufletele lor, este un moment care aduce o noua etapa in istoria Dobrogei." "Construirea Catedralei s-a datorat unuia dintre cei mai insemnati oameni pe care i-a avut Dobrogea. Este vorba de primul prefect al Constantei, Remus Opreanu, cel care a indicat cele doua directii fundamentale pe care avea sa se situeze cultura constanteana: slujirea bisericii si legatura cu lumea latina. Am scris cartea cu pasiune, in limbajul istoricului de arta, intr-un timp foarte scurt", a declarat dr. Doina Pauleanu. "A fost o onoare pentru mine sa lucrez cu fosta mea profesoara. Prin acest volum incercam sa aducem in atentia tuturor importanta acestui edificiu pentru Constanta. Textul este bine documentat si, in plus, cartea cuprinde imagini ale Catedralei de-a lungul timpului", a mentionat dr. Virgil Coman. Duminica, 2 noiembrie, sunt asteptati la lansarea volumului "Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel", dar si la canonizarea Sfantului Dionisie cel Mic Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inalte fete bisericesti, oameni de cultura.    

Anca DRAGOMIR

Sursa: observator.ro

.

31 Octombrie 2008

Vizualizari: 637

Voteaza:

Istoria Catedralei, in lumina tiparului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE