Liturghie arhiereasca la hramul Manastirii Sucevita

Inaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savarsit miercuri, 6 august 2014, Sfanta Liturghie la Manastirea Sucevita din judetul Suceava.

Slujba a fost prilejuita de hramul asezarii monahale, ctitorie a familiei Movilestilor din timpul voievodului Petru Schiopul.

La aceasta sarbatoare inchinata praznicului Schimbarii la Fata au participat credinciosi din satele invecinate si din municipiul Radauti. IPS Parinte Pimen a fost inconjurat de un sobor de preoti format din parinti protopopi si stareti din eparhie, raspunsurile la strana fiind oferite de corul maicilor Manastirii Sucevita. In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Arhipastorul Eparhiei Sucevei si Radautilor a vorbit despre semnificatiile Evangheliei sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului. „Mantuitorul s-a schimbat la fata, aratand ca nu este numai om, ci si Dumnezeu. Aceasta, deoarece El si-a dorit ca apostolii sa nu se imputineze sufleteste vazandu-l biciuit, rastignit, mort si ingropat. Mantuitorul a vrut ca apostolii sa fie incredintati ca cel rastignit este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat. Mantuitorul a aratat pe Sfanta Cruce rabdarea si iertarea“, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Pimen, care a facut apoi referire la virtutea ascultarii. Ierarhul a amintit ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat prin ascultarea Maicii Domnului, iar pe Muntele Tabor, Sfintii Apostoli au auzit un glas din nor care a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L“. „Cat de importanta este virtutea ascultarii! Aceasta o inteleg fiecare dintre cei care au familii. Daca un copil este neascultator, ajunge o persoana lipsita de omenie. Ascultarea poate fi insotita si de mustrare“, a explicat Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Inaltpreasfintia Sa a apreciat spre finalul cuvantului prezenta numarului mare de preoti si credinciosi la aceasta sarbatoare, precum si jertfa depusa de obstea monahala la ingrijirea ansamblului manastiresc de la Sucevita.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 August 2014

Vizualizari: 658

Voteaza:

Liturghie arhiereasca la hramul Manastirii Sucevita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE