Manastirea Pangarati si-a serbat primul hram din acest an

Biserica noua a Manastirii Pangarati si-a serbat in Duminica a II-a dupa Rusalii hramul. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Manastirea Pangarati din judetul Neamt a devenit in urma cu doua zile loc de pelerinaj pentru sute de credinciosi care s-au rugat impreuna la slujba primului hram din acest an, Toti Sfintii Romani. In glasul clopotelor, soborul de 20 de preoti si diaconi l-au intampinat pe Inalt Preasfintitul Parinte Teofan in fata noii biserici a manastirii. Apoi, Parintele Mitropolit Teofan a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica „Toti Sfintii Romani” si „Sf. Amfilohie si Simeon de la Pangarati”, care au fost canonizati de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 5-7 martie 2008, proclamarea oficiala a canonizarii lor avand loc in data de 5 iunie, la Manastirea Neamt. Oamenii veniti in numar mare la aceasta sarbatoare s-au inchinat la racla ce adapostese moaste ale mai multor sfinti ai Bisericii noastre, precum si sfintelor icoane de pe catapeteasma sfantului lacas.

Sfintii romani, pescari de oameni prin „cuvantul si viata lor”
Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a adresat un cuvant de invatatura in care a amintit ca „sfintii care Il marturisesc pe Dumnezeu trebuie sa fie pregatiti pentru ispita, pentru incercare”, pornind de la textul din Sfanta Scriptura citit in Duminica a II –a dupa Rusalii. Apoi, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a facut referire la Sfintii Romani, “florile cele mai alese cu care Dumnezeu a binecuvantat acest pamant”. “Evanghelia de astazi (n.r. duminica) ne vorbeste despre chemarea la apostolat a patru dintre ucenicii lui Hristos. «Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni» (Mt. 4, 19). Acesta a fost mandatul pe care sfintii din acest pamant l-au primit de la Sfintii Apostoli, de la Dumnezeu si de la Biserica lor: au devenit pescari de oameni, L-au marturisit pe Hristos, aratandu-L lumii. Prin cuvantul si viata lor i-au adus pe multi la Hristos, fiind astfel pescari de oameni. Sfintii din pamantul nostru au fost binecuvantati de Dumnezeu prin rugaciunea pentru lume”, a spus IPS Teofan.

Noua biserica a Manastirii Pangarati va fi sfintita pe 12 septembrie
Biserica veche a Manastirii Pangarati cu hramul 'Sf. M. Mc. Dimitrie' a fost ridicata in anul 1560 de Alexandru Lapusneanu. Nevoia a impus ca aici sa se mai construiasca incepand din 2003 o alta biserica mai intai pentru calugari si apoi pentru credinciosii care vin in aceasta zona a Neamtului. „Biserica a fost construita in stil stefanian. Am lucrat cu renumitii dulgheri Sebastian. Zidurile sunt destul de groase, cu diaframa de beton de 30 de cm, avand caramida pe o parte si pe alta. Pictura s-a inceput acum doi ani de zile si mai avem in jur de 20 m patrati. Faptul ca Parintele Mitropolit Teofan a slujit de hramul Manastirii Pangarati reprezinta pentru obstea de aici o mare bucurie. Aceasta s-a vazut si pe fetele credinciosilor care au venit in numar mare pentru a participa la Sfanta Liturghie. In bucurie Il gasim pe Dumnezeu”, ne-a relatat protos. Teofil Lefter, staretul Manastirii Pangarati. Pe 12 septembrie, anul acesta, Biserica „Toti Sfintii Romani” si „Sf. Amfilohie si Simeon de la Pangarati” va fi sfintita de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, alaturi de alti arhierei ai Bisericii noastre. (Constantin CIOFU)

Sursa: mmb.ro

07 Iunie 2010

Vizualizari: 1380

Voteaza:

Manastirea Pangarati si-a serbat primul hram din acest an 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-07-28 14:22

    AM FOST RECENT IN VIZITA LA SFANTA MANASTIRE PANGARATI SI AM RAMAS PROFUND IMPRESIONATA DE LINISTEA PE CARE O GASESTI IN ACEL LOC BINECUVANTAT DE DUMNEZEU.APOI BRAZII ,FLORILE IN SPECIAL TRANDAFIRII ERAU SUPERBI.SI SLUJBA VECERNIEI LA CARE AM PARTICIPAT A FOST O MARE BINECUVINTARE .ESTE O BISERICA DE O FRUMUSETE RARA.DOAMNE AJUTA PE CEI CARE AU GRIJA DE TOT CE ESTE ACOLO.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE