Manastirea Putna, la ceas de sarbatoare

Sfantul Voievod Stefan cel Mare este cinstit astazi in mod deosebit la Manastirea Putna, sute de credinciosi, ierarhi, zeci de preoţi, dar si personalitaţi din intreaga ţara venind sa se inchine la mormantul marelui domnitor.

Astazi, 2 iulie 2014, se implinesc 510 ani de trecerea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel Mare si 557 de ani de la inscaunarea sa ca domn al Moldovei. Evenimentele de la Putna prilejuite de sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare au debutat aseara cu slujba Privegherii oficiata de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.



In aceasta dimineata va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca, iar la final va avea loc o ceremonie militara, precum si un program cultural artistic. Detalii ne-a oferit parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul manastirii Putna si exarh al Arhiepiscopiei Sucevei si Radauţilor:„Vor fi prezenti la slujba Sfintei Liturghii, la fel ca la slujba Privegherii si la celalalte manifestari desfasurate cu aceasta ocazie, Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfinţitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfinţitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radauţilor, precum si ierarhi din regiunea Cernauti, din Biserica Ortodoxa Ucraineana. Raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi date de Corala patriarhala, care vor impodobi sarbatoare si cu recitaluri de cantari inchinate slavitului voievod praznuit in aceasta zi. Dupa slujba Sfintei Liturghii, o ceremonie militara se va desfasura in incinta manastirii, iar atat reprezentantii institutiile de stat, cat si ai institutiilor graniceresti si de ordine ale statului nostru vor depune coroane de flori la mormantul Sfantului Stefan. De asemenea, un grup de copii de la Vicov ne vor desfata auzul cu cantece patriotice si cu poezii dedicate celui mai mare domnitor al Moldovei”.

Evenimentele dedicate cinstirii Sf Voievod Stefan cel Mare vor continua si in aceasta dupa amiaza si seara cu parada portului popular purtat de credinciosi din zona Bucovinei, cat si din Moldova din stanga Prutului, din Soroca si din Ialoveni, cu un foc de tabara organizat pe Dealul Crucii din imediata vecinatate a manastirii si cu procesiunea „Tortele recunostintei”.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2014

Vizualizari: 774

Voteaza:

Manastirea Putna, la ceas de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE