Manastirea Putna va fi restaurata

Manastirea Putna va primi peste 3 milioane euro pentru restaurare printr-un acord semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Acordul a fost semnat joi, 27 martie 2014, de catre Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si de catre staretul Manastirii Putna, pr. Arhim. Melchisedec Velnic.

"Am semnat cu parintele staret acordul pentru reabilitarea ansamblului de la Manastirea Putna si am tinut sa il semnez personal (...) pentru ca e vorba de un simbol cultural important pentru Romania si vorbim astazi de peste 3 milioane de euro, bani europeni care au fost alocati pentru restaurarea Manastirii Putna si a infrastructurii conexe. Banii vor fi alocati pentru restaurarea si consolidarea Casei domnesti, a atelierelor, a staretiei, a Cramei si a chiliilor care fac parte din ansamblul Manastirii Putna, dar si pentru sistemul electric si termic al manastirii", a explicat dl. Liviu Dragnea.

Ministrul a precizat ca, dincolo de valoarea economica a acestui acord, este vorba de conservarea unui simbol national al romanilor.

"Manastirea Putna este legata de domnitorul Stefan cel Mare, care se odihneste acolo si este legata si de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul roman. (...) Este un simbol central pentru cultura romaneasca si acest contract semnat astazi nu reprezinta numai o valoare din punct de vedere economic sau turistic. Este vorba de conservarea unui simbol national si cultural al poporului roman si, nu in ultimul rand, un simbol al credintei ortodoxe a acestui popor", a spus Minstrul Liviu Dragnea, potrivit agerpres.ro.

Proiectul semnat joi este intitulat "Restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului cultural, national si a infrastructurii conexe la Manastirea Putna" si va fi derulat in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Interventie 5.1 - "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", relateaza hotnews.ro.

La 10 iulie 1466, conform Letopisetelor putnene si Cronicii moldo-polone, incepe zidirea bisericii Manastirii Putna, cea mai importanta ctitorie monastica a Sfantului Stefan cel Mare, conceputa in plan triconc dezvoltat, cu menirea de a servi ca necropola domneasca pentru marele voievod si familia sa. La 3 1470 Septembrie in prezenta Sfantului Voievod Stefan cel Mare, a familiei sale, a marilor boieri si a multor credinciosi moldoveni, are loc fastuoasa ceremonie a sfintirii Manastirii Putna. Serviciul divin este oficiat de mitropolitul Teoctist al Moldovei si de episcopul Tarasie al Romanului, „fiind de fata - dupa cum spun Analele putnene - egumenii tuturor manastirilor si intreg clerul preotesc in numar de 64”. intre ei se afla si Ioasaf, fostul egumen al Manastirii Neamtu, care trecuse intre timp la Putna, el fiind, asadar, primul staret al faimosului asezamant monastic ctitorit de Stefan cel Mare.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

27 Martie 2014

Vizualizari: 592

Voteaza:

Manastirea Putna va fi restaurata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE