Manastirea Sucevita a fost inclusa in UNESCO

Pe data de 1 august 2010 Comitetul Patrimoniului Mondial a decis inscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial a manastirii Sucevita, ca extensie in seria bisericilor pictate din Nordul Moldovei. Bisericile din Nordul Moldovei au fost pentru prima oara inscrise in anul 1993 pe Lista Patrimoniului Mondial. Manastirea Sucevita completeaza si inchide aceasta serie.

Cele sapte biserici din Moldova sunt unice in Europa. Picturile care acopera fatadele bisericilor au compozitii exceptionale, cu culori de o remarcabila armonie.

Interiorul si exteriorul bisericii manastirii Sucevita este in intregime decorat cu picturi murale datand de la sfarsitul secolul ui al XVI lea.

Dosarul de nominalizare al Manastirii Sucevita a fost in intregime elaborat in cadrul fostului Institut al Monumentelor Istorice, actualmente Institutul National al Patrimoniului. La acest succes stiintific au contribuit prin finantare, realizarea documentatiilor si planurilor urbanistice, demersuri administrative si diplomatice si Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Directia Generala Dezvoltare Teritoriala, Delegatia Permanenta a Romaniei de pe langa UNESCO Paris, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Primaria si Consiliul Local Sucevita.

Sursa: cnr-unesco.ro
 

.

03 August 2010

Vizualizari: 585

Voteaza:

Manastirea Sucevita a fost inclusa in UNESCO 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE