Manifestare dedicata Unirii Principatelor Romane, la Stockholm


Manifestare dedicata Unirii Principatelor Romane, la Stockholm

In seara zilei de 10 februarie 2009, la Ambasada Romaniei din Stockholm a avut loc vernisajul unei expozitii de documente diplomatice referitoare la Unirea din 1859, manifestare dedicata implinirii anul acesta a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Cu acest prilej, au adresat un cuvant celor prezenti, Excelenta Sa Victoria Popescu, Ambasadorul Romaniei in Regatul Suediei, Preasfintia Sa Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord, si Istoricul George Cristea.

Doamna Ambasador Victoria Popescu a vorbit despre Unirea Principatelor ca eveniment de mare importanta in lupta poporului roman pentru faurirea statului national unitar roman. Contributia fundamentala a Bisericii Ortodoxe Romane la realizarea Unirii din 1859 a fost evidentiata de Preasfintitul Parinte Macarie. Preasfintia Sa a amintit faptul ca in cadrul Adunarii elective din 24 ianuarie 1859, prezidata de Mitropolitul Nifon al Tarii Romanesti, cand se hotara unirea prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza al Moldovei ca domnitor si in Tara Romaneasca, au fost date ca exemplu statele Suedia si Norvegia, care aveau la vremea aceea administratii deosebite, insa un singur domnitor.

George Cristea, autorul volumului "Regi si diplomati suedezi in spatiul romanesc", a aratat cum a fost reflectat evenimentul din 1859 in presa suedeza.

Biroul de Presa al Episcopiei Europei de Nord
Sursa: basilica.ro

.

11 Februarie 2009

Vizualizari: 537

Voteaza:

Manifestare dedicata Unirii Principatelor Romane, la Stockholm 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE