Mesajul IPS Dr. Laurentiu Streza la trecerea la cele vesnice a Parintelui Ilie Moldovan

Credinciosii Arhiepiscopiei Sibiului si Mitropoliei Ardealului, cadrele didactice si studentii Facultatii de Teologie Andrei Saguna din Sibiu conduc in aceste zile, pe ultimul drum, trupul neinsufletit al distinsului Parinte Profesor Ilie Moldovan, dupa ce sufletul sau s-a mutat la cele vesnice, la Cel pe Care, cu vreme si fara de vreme, L-a slujit si marturisit cu o viata aleasa si neostoita ravna pastorala.

Neobosita sa lucrare prin cuvant si fapta, indelungata sa activitate didactica si pedagogica, consecventa si fidelitatea sa marturisitoare ne indreptatesc sa afirmam, fara tagada, ca robul lui Dumnezeu, Parintele Ilie, si-a slujit cu devotament Biserica, pregatindu-si, cu fiecare zi, intalnirea sa cu Imparatul Maririi, in Imparatia Cerurilor.

Parintele Profesor Ilie Moldovan a fost una din personalitatile emblematice ale teologiei romanesti.

Convingerea indelung marturisita ca in Hristos Domnul s-au schimbat conditiile ontologice ale existentei umane a marcat si viata si gandirea distinsului nostru profesor si coleg din a doua jumatate a secolului XX si inceputul secolului XXI. El si-a asumat, in dificila si derutata perioada postdecembrista ce a marcat societatea romaneasca, rolul de reinsufletire a disciplinei etice si bioetice in teologia romaneasca. Pe de o parte, activitatea sa didactica si editoriala a afirmat faptul ca teologia nu e exclusiv o activitate mentala, o simpla ramura a stiintei; ea reclama in chip firesc viata duhovniceasca, orice dihotomie intre teologia academica si experienta ascetico-mistica fiind eronata si riscanta.

Pe de alta parte, ca un rezultat al acestei viziuni, majoritatea actiunilor Bisericii noastre in domeniul bioeticii crestine si al etnologiei romanesti (un termen impus tot de Parintele Ilie Moldovan) i se datoreaza in mod direct Parintelui.

Plecarea dintre noi a distinsului Parinte Profesor Ilie Moldovan inseamna o grea pierdere, atat pentru invatamantul teologic, cat si pentru intreaga Biserica Ortodoxa.

In acest moment, de dureroasa despartire, transmitem condoleante familiei greu incercate si ne rugam Bunului Dumnezeu sa aseze sufletul sau in ceata Dreptilor, acolo unde nu este nici durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit!

IPS Dr. Laurentiu Streza,
Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

.

10 Februarie 2012

Vizualizari: 600

Voteaza:

Mesajul IPS Dr. Laurentiu Streza la trecerea la cele vesnice a Parintelui Ilie Moldovan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE