Neimplicarea Bisericii si a preotilor in campania electorala

Slujitorii Bisericii sunt indemnati de Sfantul Apostol Pavel sa "pastoreasca turma lui Dumnezeu, data in paza lor, cercetand-o, nu cu silnicie, ci cu voie buna, dupa Dumnezeu, nu pentru castig urat, ci din dragoste" (1 Petru 2,5).

Reiese limpede de aici ca pastorii sufletesti trebuie sa-i trateze pe toti credinciosii in mod egal, fara a face nicio deosebire intre ei, orice pozitie ar ocupa pe scara sociala si indiferent de ce apartenenta politica ar avea.

De aceea le aducem aminte preotilor nostri ca Sfantul Sinod le interzice clericilor sa faca politica. Lucrul acesta s-a rediscutat si in luna mai 2012, reexaminandu-se hotararea nr. 410 din 2004, si precizand ca, "in conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale – 6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local de la Cartagina – care stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu demnitatea preoteasca este si aceea de a primi asupra sa dregatorii lumesti, clericilor le este interzis sa faca politica partinica, sa fie membri ai unor partide politice, sa participe la campanii electorale si sa devina membri ai Parlamentului .

Abaterile de la aceasta hotarare vor fi judecate in Consistoriile eparhiale".

In acelasi timp se face un apel calduros catre liderii partidelor politice sa nu permita recrutarea preotilor in formatiunile lor politice si sa nu foloseasca lacasele de cult, insemnele bisericesti sau slujbele religioase, ca mijloace electorale.

Preotii isi vor exprima opinia politica doar prin vot, participand la viata cetatii si promovand binele obstesc prin mijloacele specifice slujirii lor.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

.
Pe aceeaşi temă

13 Noiembrie 2012

Vizualizari: 653

Voteaza:

Neimplicarea Bisericii si a preotilor in campania electorala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE