O masura de protejare a fondului cinegetic din Dumesti (Vaslui)

Urmare a unor articole publicate in presa locala din Iasi si din Vaslui in care se afirma, in mod eronat, ca preotii ar fi obtinut (si ar exercita) dreptul de a vana in padurile detinute in judetul Vaslui de Ocolul Silvic Bisericesc Iasi al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dorim sa facem urmatoarele precizari:

Daca jurnalistii care au abordat situatia fondului de vanatoare de pe aria padurilor detinute de Ocolul Silvic Bisericesc Iasi ar fi avut bunavointa sa solicite si un punct de vedere din partea Arhiepiscopiei Iasilor, ar fi aflat nu doar ca preotii nu au cerut autorizatii de vanatoare, ci si ca a vana este o fapta incompatibila cu slujirea preoteasca, singura jertfa pe care o poate savarsi un preot fiind jertfa nesangeroasa din cadrul Sfintei Liturghii.

In iunie 2009 a fost infiintata, intr-adevar, Asociatia Bisericeasca Cinegetica Iasi, dar scopul ei este ”alegerea si propunerea gestionarilor fondurilor de vanatoare, desfasurarea de activitati de turism montan si educarea populatiei in vederea practicarii unui turism civilizat”. Aceasta nu este o organizatie de vanatoare cu obiect de activitate ”gestionarea faunei cinegetice si exercitarea vanatorii”, asa cum se face confuzia in articolele amintite.

Deoarece Parohia ”Sf. Spiridon” din Iasi nu detine un minim de 51% din suprafata fondului cinegetic Dumesti (din judetul Vaslui), in data de 10 noiembrie 2010 au fost cooptati in Asociatia Bisericeasca Cinegetica Iasi urmatorii membri: Consiliul local al comunei Dumesti, Consiliul local al comunei Rafaila si Consiliul local al comunei Todiresti. In urma cooptarii noilor membri, Asociatia Bisericesca Cinegetica Iasi a putut sa faca dovada detinerii a minim 51% din suprafata fondului cinegetic Dumesti, indeplinind astfel conditiile legale si avand astfel dreptul de a propune atribuirea directa a dreptului de gestionare catre Ocolul Silvic Bisericesc Iasi.

In urma anuntului de atribuire directa a fondurilor de vanatoare publicat pe situl Ministerul Mediului si Padurilor in 29 decembrie 2010, Asociatia Bisericeasca Cinegetica Iasi si Ocolul Silvic Bisericesc Iasi au depus documentatia necesara, iar in urma analizarii dosarelor, Comisia de atribuire a hotarat atribuirea dreptului de gestionare a Fondului Cinegetic Dumesti catre Ocolul Silvic Bisericesc Iasi.

Prin gestionarea responsabila a Fondului de Vanatoare Dumesti, Ocolul Silvic Bisericesc Iasi isi propune sa ocroteasca vanatul prin combaterea braconajului, sa refaca echilibrul ecologic al speciilor de interes cinegetic si sa amelioreze calitatea populatiilor faunei cinegetice.

Legea Vanatorii permite atribuirea dreptului de gestionare a unui fond cinegetic prin licitatie sau prin atribuire directa, cum e cazul la Dumesti (cei interesati pot parcurge si legislatia care a stat la baza celor mentionate mai sus, si anume Legea nr. 407/2006 a Vinatorii si protectiei fondului cinegetic, respectiv Ord. 1221/2010 pentru aprobarea Regulamentului de atribuire a dreptului de gestionare a faunei cinegetice). Atribuirea directa se face de catre administratorul tuturor fondurilor de vanatoare din Romania si anume Ministerul Mediului si Padurilor. Ceea ce se atribuie este dreptul de gestionare a faunei cinegetice, iar contractele au o durata de 10 ani.

Administratorul (Ministerul Mediului si Padurilor) atribuie direct dreptul de gestionare a faunei cinegetice gestionarului propus de proprietarul care detine minim 51% din suprafata fondului de vanatoare. Calitatea de gestionar, in cazul Fondului de Vanatoare Dumesti, o are Ocolul Silvic Bisericesc Iasi, care este autorizat la minister. Calitatea de proprietar nu o are Parohia ”Sf. Spiridon” din Iasi in nume propriu, ci Asociatia Bisericeasca Cinegetica Iasi din care face parte si Parohia ”Sf. Spiridon” ca membru fondator.

In concluzie, la Dumesti, Ocolul Silvic Bisericesc Iasi, ca gestionar al fondului de vanatoare, va permite doar persoanelor autorizate de lege sa vaneze (in nici un caz clericilor), intre cei care pot primi dreptul de a vana putandu-se numara inclusiv membri ai Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) de la Vaslui.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor

27 Mai 2011

Vizualizari: 921

Voteaza:

O masura de protejare a fondului cinegetic din Dumesti (Vaslui) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE