O noua incercare de dezinformare a opiniei publice in legatura cu Catedrala Mantuirii Neamului

In legatura cu opiniile exprimate in comunicatul de presa cu titlul “Catedrala Mantuirii Neamului – o necesitate practica?”, dat publicitatii de Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) in ziua de 6 septembrie 2010, Patriarhia Romana reaminteste urmatoarele:

Chiar daca legea nr. 261/2005 cu modificarile ulterioare prevede sprijn de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, tinand cont de actuala criza economica, in ziua de 3 iunie 2010, Patriarhia Romana a adus la cunostinta opiniei publice faptul ca, pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale, fondurile necesare vor fi obtinute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe banci. Creditul va avea o perioada de gratie pana la finalizarea construirii Catedralei si va fi ramubursat din donatiile credinciosilor ortodocsi romani din tara si strainatate. In acelasi timp, Patriarhia Romana a anuntat ca pentru construirea noii Catedralei patriarhale faza “la rosu”, costurile sunt estimate la aproximativ 100 milioane de euro.

Ca atare, este nedemna incercarea de manipulare a opinei publice de catre ASUR, care in comunicatul de presa din 6 septembrie 2010, afirma in mod tendentios ca, viitoarea Catedrala patriarhala “va fi construita cu bani care ar urma sa provina, intr-o proportie semnificativa, de la bugetul de Stat…”, ascunzand adevarul ca majoritatea contribuabililor la bugetul de Stat sunt romanii crestini ortodocsi (87%).



Noua catedrala patriarhala reprezinta, in mod indiscutabil, o necesitate practica, liturgica si misionara si un simbol al demnitatii nationale.

Numai cine slujeste sau participa la momente solemne de ordin liturgic si la ceremonii oficiale bisericesti in actuala catedrala patriarhala, initial biserica manastireasca din secolul al XVII-lea (1656 – 1658), cunoaste marile si multiplele dificultati pe care le creeaza lipsa acuta de spatiu in desfasurarea normala a slujbelor religioase. Situatia devine extrem de critica mai ales cand slujesc impreuna cei aproape 60 de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din tara si din diaspora romana sau cand participa aici delegati ai altor Biserici Ortodoxe surori si asista si reprezentanti ai unor confesiuni crestine din tara si strainatate.

Chiar si in duminicile obisnuite, mai ales in timpul anotimpului rece sau in caldura torida a verii, este mai mult decat penibila situatia in care mame, purtand copii in brate, sunt nevoite sa stea afara in picioare pentru a participa la Sfanta Liturghie din cauza lipsei acute de spatiu. In plus, actuala catedrala patriarhala nu permite adaugarea de scaune pentru multe persoane in varsta sau pentru cei bolnavi.

Terenul situat in Calea 13 Septembrie, nr. 4-60, sect. V, Bucuresti, destinat exclusiv construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, atribuit legal in proprietate Patriarhiei Romane de catre Statul roman reprezinta un act de dreptate, iar nu un privilegiu, asa cum, in mod tendentios, sustin cei se opun construirii Catedralei. Terenul atribuit in proprietate Patriarhiei Romane reprezinta o reparatie morala pentru cele trei biserici demolate din zona Dealului Arsenalului, Spirea Veche, Izvor si Alba-Postavari si cele doua lacasuri de cult translatate pe alte amplasamente mascate de blocuri, Mihai-Voda si Schitul Maicilor, pentru a se construi, in perioada regimului comunist, actuala cladire a Palatului Parlamentului. Ca atare, atribuirea in proprietate Patriarhiei Romane a terenului pentru construirea unei catedrale patriarhale de utilitate publica reprezinta un act reparatoriu si responsabil din partea legiuitorului. Beneficiarii Catedralei vor fi, in primul rand, credinciosii din Bucuresti, dar si romani pelerini din tara si strainatate.

In urma obtinerii autorizatiei de construire emisa de catre Primaria sectorului V Bucuresti, in ziua de 3 septembrie 2010, in prezenta ierarhilor Sfantului Sinod si a celorlalti membri ai noii Adunari Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oficiat o slujba de binecuvantare a inceperii lucrarilor de organizare a santierului pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. La acest moment solemn au participat si romani ortodocsi din Republica Moldova si din Ucraina, care si-au exprimat bucuria lor ca lucrarile de construire a Catedralei Mantuirii Neamului vor incepe in scurt timp.

In prezent, la amplasamentul din Calea 13 Septembrie, nr. 4-60, sect. V, Bucuresti, au inceput lucrarile de organizare de santier, iar, in paralel, continua demersurile pentru deschiderea liniei de creditare si pentru selectarea constructorului, urmand ca, ulterior, sa demareze construirea propriu-zisa a Catedralei.

Consideram nedemna si antidemocratica atitudinea celor care persecuta Biserica Ortodoxa Romana pentru ca isi construieste o Catedrala (situatie nemaiintalnita in cazul construirii de lacasuri de cult de catre alte confesiuni crestine din Romania), de vreme ce potrivit Constitutiei Romaniei si Legii cultelor (489/2006), in tara noastra Cultele religioase sunt autonome si sunt sprijinite de catre Stat. Acesta “recunoaste Cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social, precum si statutul lor de factori ai pacii sociale” (art. 7, alin. 1). Ca atare, Statul sprijina activitatea Cultelor pentru contributia acestora la viata societatii cu atat mai mult cu cat, Biserica nu demoleaza, ci este creatoare si de valori culturale si edilitare care raman pentru totdeauna in patrimoniul cultural-national al Romaniei.

Patriarhia Romana are dreptul si responsabilitatea de a a construi viitoarea Catedrala patriarhala, indiferent de complexele si interesele oculte ale celor care, cu ostilitate, incearca pe orice cale sa impiedice construirea acesteia in Bucuresti - singura capitala a unei tari membre a Uniunii Europene fara o catedrala reprezentativa pentru credinta si demnitatea poporului ei.


In acelasi timp, Patriarhia Romana multumeste tuturor celor care au sprijinit-o in ultimii trei ani in finalizarea demersurilor care au culminat cu obtinerea autorizatiei de construire, precum si celor care o vor sprijini la construirea acesteia, rugand pe Dumnezeu sa binecuvinteze pe cei care iubesc frumusetea sufletului credincios si a bisericilor nascute din credinta si darnicie.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE
 

.

07 Septembrie 2010

Vizualizari: 549

Voteaza:

O noua incercare de dezinformare a opiniei publice in legatura cu Catedrala Mantuirii Neamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE