Parintele Neculae Albaceanu a fost inmormantat

Părintele Neculae Albăceanu, preot pensionar de la Parohia Viştea de Sus, Protopopiatul Făgăraş II, a trecut la cele veşnice pe 9 martie 2016. Părintele Albăceanu a fost înmormântat pe 12 martie 2016, slujba fiind condusă de Preasfinţitul Ilarion Fagăraşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, precedată de Sfânta Liturghie arhierească.

Prezentăm în continuare necrologul:
Părintele Neculae Albăceanu, un slujitor modest şi inimos

Părintele Neculae Albăceanu s-a născut în ajunul sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 28 iunie 1950, în comuna făgărăşeană Lisa, din părinţii Gheorghe şi Victoria Albăceanu. Primele clase le-a urmat în condiţii modeste în oraşul Victoria.

La începutul regimului de tristă amintire, din trecutul ţării noastre, se contura pe domeniul comunei Ucea un oraş care să reprezinte ideologia socialist – comunistă atee, proiectul lui conţinând construcţii pentru toate instituţiile culturale, dar nicio biserică. În acest context, Gheorghe Albăceanu dovedeşte un act mărturisitor de credinţă şi de curaj exemplar, găzduind în casa sa, situată pe Str. Viitorului, nr.10, timp de 25 de ani, prima biserică a oraşului în care nu se dorea biserică. Astfel, părintele Nicolae Albăceanu creşte în casa părinţilor săi în atmosferă de rugăciune, având parte de o copilărie liturgică, sprijinind la Sfântul Altar şi la strană pe preoţii ortodocşi care au slujit în casa părintească. De asemnea, tânăr fiind, părintele Neculae Albăceanu a cultivat relaţii de prietenie cu pastorul Bisericii Evanghelice, găzduită şi ea în casa tatălui său.

Dragostea faţă de Biserică şi dispoziţia jerfelnică a lui Gheorghe Albăceanu au fost răsplătite de Dumnezeu prin chemarea la preoţie a fiului Neculae, care a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Cluj Napoca, între anii 1966 -1971.

După absolvirea cursurilor Seminarului Teologic, tânărul Neculae Albăceanu se căsătoreşte cu Drăghiciu Maria, la 30 august 1971, iar cu data de 1 octombrie primeşte spre păstorire credincioşii Parohiei Mărgineni, Protopopiatul Făgăraş, fiind hirotonit diacon de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dr. Nicolae Mladin în ziua de 7 noiembrie şi preot de Preasfinţitul Episcop Vicar Dr. Visarion Aştileanu Răşinăreanu în ziua de 10 noiembrie 1971. A slujit credincioşii din Mărgineni, timp de 6 ani, până la data de 1 decembrie 1977.

Din anul 1977 până în 1991, deci timp de 14 ani, a slujit ca preot paroh la parohia Corbi, Protopopiatul Făgăraş. La cererea sa, în 1991 i s-a aprobat transferul la Parohia Viştea de Sus, Protopopiatul Făgăraş. După 24 de ani de slujire, la Viştea de Sus, pe fondul stării de sănătate precare, solicită pensie la limită de vârstă cu data de 1 iulie 2015.

În plan profesional, părintele Neculae urmează cursurile de îndrumare misionar-pastorală, obţinând, între anii 1982-1989, Gradul Definitiv şi Gradul II în preoţie.

În plan familial, părintele Neculae Albăceanu s-a îngrijit să aibă o familie frumoasă. Soţia sa, doamna preoteasă Maria i-a dăruit patru copii, doi băieţi şi două fete: Nicolae – Marius, Irinel – Ilie, Delia şi Anca. Unul din băieţi, Nicolae – Marius, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, actualmente fiind profesor de religie în Oraşul Victoria.
Doamna preoteasă Maria l-a sprijinit mult pe părintele Neculae în activitatea sa misionar – pastorală, fiind un reper nu numai pentru viaţa de familie a preotului, ci şi pentru parohie, întrucât, în calitate de coordonator al Comitetului parohial, a iniţiat cele mai multe acţiuni gospodăreşti şi culturale, care au dus la dinamizarea vieţii duhovniceşti a tuturor credincioşilor. Plecarea sa în veşnicie, în noiembrie 2008, l-a afectat foarte tare pe părintele Neculae, starea de sănătate începând să se şubrezească, înrăutăţindu-se din zi în zi. În urmă cu trei ani a suferit o intrevenţie chirurgicală la nivelul abdomenului, în urma căreia starea de sănătate s-a ameliorat pentru puţină vreme. Problemele de sănătate cu care s-a confruntat în ultima vreme, legate de pancreas, stomac şi diabet, au dus la decesul său din 9 martie 2016.

În cei 44 de ani de slujire preoţească, părintele Neculae Albăceanu a menţinut credinţa vie şi lucrătoare în cele trei parohii, unde a slujit. La Viştea de Sus, a susţinut activitatea corului bisericesc, iar în anul 2005 a contribuit, alături de Primăria Viştea, la înfiinţarea şi organizarea Festivalului “Buna Vestire”, ajuns anul acesta la a XI –a ediţie şi gândit ca formă de cinstire şi prăznuire a hramului bisericii parohiale.

Realizările culturale de la Viştea de Sus sunt secondate de cele administrativ – gospodăreşti dintre care amintim:pictarea bisericilor parohiale de la Mărgineni şi Corbi, restaurarea picturii la Viştea de Sus, împodobirea bisericii cu strane noi, reparaţii la acoperişul bisericii, schimbarea geamurilor şi a duşumelei, ridicarea mai multor troiţe în parohie ş.a.

De-a lungul anilor de slujire preoţească, părintele Neculae Albăceanu s-a străduit să se afle printre bunii iconomi şi chivernisitori ai tainelor lui Dumnezeu, slujind pe Dumnezeu cu credinţă jertfelnică şi pe credincioşi cu dragoste părintească.

A fost un om modest, inimos, zâmbitor, discret, duios în grai, dispus să-i primească pe toţi în inima sa, motiv pentru care a fost iubit, îndrăgit şi respectat nu numai de credincioşi, ci şi de preoţii cercului misionar Victoria, care i-au fost alături, mai ales în ultima vreme, sprijinindu-l la maslurile de obşte şi la celelalte îndatoriri administrativ-liturgice. În acest sens, credincioşii Parohiei Viştea de Sus, cunoscând intenţia părintelui de a se pensiona în cursul anului 2015, au rezervat, în cadrul Festivalului „Buna Vestire” de anul trecut, un moment în care părintele Neculae a fost cinstit cu un generos buchet de flori, aducându-i-se mulţumiri pentru slujirea preoţească de la Viştea de Sus şi făcându-i-se urări de sănătate.

Îndurerată familie, iubiţi credincioşi, cunoscând greutatea despărţirii de cel ce v-a fost tată, frate, bunic şi părinte duhovnicesc, dorim să împărtăşim cu dumneavoastră durerea sufletească ce v-a cuprins şi vă rugăm să primiţi din partea noastră şi a preoţilor Ţării Făgăraşului calde îmbrăţişări duhovniceşti. Vă mângîiem sufletele îndurerate, aducându-vă aminte că despărţirea de cei dragi este temporară, că cei plecaţi dintre noi duc o viaţă mult mai bună şi mai liniştită decât cea pe care ar fi putut s o ducă în continuare pe pămînt şi că putem păstra legătura cu ei prin rugăciunile Bisericii şi prin rugăciunile personale însoţite de milostenie.

Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte părintelui Neculae tot ce a greşit ca om în această viaţă şi să-I facă parte de fericire veşnică în Împărăţia Preasfintei Treimi, Careia I-a slujit cu credinciosie vreme de 44 de ani.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

Protopop,
Pr. Ion Tărcuţă
Sursa: mitropolia-ardealului.ro

16 Martie 2016

Vizualizari: 489

Voteaza:

Parintele Neculae Albaceanu a fost inmormantat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE