Parintele profesor Mircea Pacurariu la ceas aniversar

Parintele profesor academician Mircea Pacurariu, unul dintre cei mai importanti istorici ai Bisericii Ortodoxe Romane, implineste la 30 iulie, varsta de 82 de ani de viata, din care peste o jumatate de secol este dedicata slujirii lui Hristos.

Parintele profesor Mircea Pacurariu s-a nascut la 30 iulie 1932, in satul Rusi, judetul Hunedoara, intr-o familie de preoti (strabunicul sau fiind hirotonit chiar de catre Sfantul Ierarh Andrei Saguna, a carui canonizare parintele profesor a sustinut-o). Urmeaza scoala primara la Orastie si Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal“ din Deva. Timp de un an a frecventat cursurile Facultatii de Istorie a Universitatii din Cluj, pe care a fost nevoit sa o intrerupa, ca urmare a unei exmatriculari dictate din „ratiuni politice“. Intre 1952 si 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; cursuri de doctorat la zi, specialitatea Istoria Bisericii Romane, la Institutul Teologic din Bucuresti (1956-1959), primind titlul de doctor in teologie, in 1968, cu teza „Legaturile Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania cu Tara Romaneasca si Moldova in secolele XV-XVII“.


Profesor si membru al Academiei

A fost profesor la Seminarul Teologic din Manastirea Neamt, dupa care a activat la Institutul Teologic din Sibiu pana la pensionare, in 2002, iar de atunci a ramas profesor consultant. Intre 1992 si 2000 a ocupat functia de decan al Facultatii de Teologie de la Sibiu. Parintele Mircea Pacurariu si-a intemeiat o familie alaturi de sotia Minerva, casnicia fiind binecuvantata cu doua fiice. A fost hirotonit diacon (1970) si apoi preot (1971). Ca o incununare a activitatii sale de cercetare, la 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane.

Numeroase generatii de teologi il au ca mentor pe parintele Mircea Pacurariu. A format mai multi tineri teologi in cadrul cursurilor de doctorat, masterat si licenta. Dintre fostii studenti de la Sibiu, o parte sunt membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, altii sunt cadre didactice in invatamantul teologic universitar sau seminarial.

Caracterizat de o putere de munca impresionanta, chiar dupa implinirea varstei de 80 de ani, parintele profesor Mircea Pacurariu a continuat sa scrie articole si studii in revistele eparhiale din tara sau in publicatiile Academiei Romane, precum si numeroase carti.

In ultimii doi ani au fost editate editii revazute si adaugite ale cartii de Predici, ale lucrarii „Sfinti daco-romani si romani“, precum si a treia editie a compendiului de „Istoria Bisericii Ortodoxe Romane“, acesta din urma in colectia de Manuale si cursuri ale Patriarhiei Romane, toate aparute cu binecuvantarea si la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Sub aceeasi inalta binecuvantare, parintele profesor Mircea Pacurariu a coordonat si cele trei volume ale „Istoriei monahismului romanesc“, precum si „Enciclopedia Ortodoxiei romanesti“. Totodata, sub egida Editurii „Andreiana“ a Mitropoliei Ardealului sunt in faza de finalizare doua dintre lucrarile pr. prof. Mircea Pacurariu, „Dictionarul teologilor romani“, care cuprinde, la aceasta a treia editie, peste 900 de personalitati ale teologiei romanesti, in aproape 1.000 de pagini, si „Carturari sibieni de altadata“, in care sunt prezentate aproximativ 100 de personalitati sibiene din vremuri trecute, in aproape 900 de pagini.

Recunoasterea activitatii
Activitatea parintelui Mircea Pacurariu a fost incununata cu numeroase distinctii si premii, la 24 octombrie 1997 fiind ales membru corespondent al Academiei Romane. Este doctor honoris causa al universitatilor din Alba Iulia, Arad si Oradea. A fost decorat cu Ordinul „Steaua Romaniei“ in grad de ofiter de presedintele Romaniei Emil Constantinescu; a primit Medalia de Merit din aur din partea Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu; este membru activ in „Asociatia culturala pentru literatura si cultura poporului roman din Transilvania“ (ASTRA) din 1990 si membru de onoare in diferite asociatii culturale romanesti, cu diplome de apreciere din partea lor.

Administratia municipiului Sibiu i-a acordat cea mai inalta distinctie a orasului, fiind declarat „Cetatean de onoare“ al municipiului Sibiu in 2012. Aceeasi distinctie a primit-o si din partea autoritatilor municipalitatii din Deva, orasul unde a efectuat o parte a studiilor, eveniment ce a avut loc in martie 2013.
Totodata, in toamna anului 2013, parintele profesor Mircea Pacurariu fost intre primii sibieni cinstiti cu titlul de „Cetatean de onoare al judetului Sibiu“, titlu oferit in cadru festiv de catre Consiliul Judetean Sibiu.

In cadrul Bisericii, parintele Mircea Pacurariu a fost hirotesit iconom stravrofor in 1976 de Mitropolitul Nicolae Mladin; distins cu „Crucea Patriarhala“ de catre patriarhii Iustin Moisescu (1977), Teoctist Arapasu (2001) si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in 2009. Din partea Inaltpreasfintitului Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a primit „Crucea saguniana“ in 2007, din partea Preasfintitului Visarion, Episcopul Tulcii, a primit Crucea „Sfantul Iachint“ (2012), iar din partea Preasfintitului Macarie, Episcopul Europei de Nord, a primit „Crucea Nordului pentru clerici“ (2014). De asemenea, a primit zeci de medalii comemorative si aniversare din partea Patriarhiei Romane si a unor Patriarhii din strainatate.


Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

31 Iulie 2014

Vizualizari: 653

Voteaza:

Parintele profesor Mircea Pacurariu la ceas aniversar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE