Pelerinaje si rugaciuni de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi Izvorul Tamaduirii, care este un praznic inchinat Maicii Domnului. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi serbeaza hramul. In toate lacasurile de inchinaciune va fi savarsita slujba Aghezmei, iar la unele manastiri se organizeaza pelerinaje cu icoanele facatoare de minuni. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei va oficia Sf. Liturghie la Manastirea Bistrita din judetul Neamt.

Mii de credinciosi sunt asteptati sa participe astazi la hramul Manastirii Horaicioara din judetul Neamt. Programul liturgic a inceput aseara cu slujba Privegherii, iar astazi va continua cu Sfanta Liturghie, care va fi oficiata in paraclisul de vara al acestei asezari monahale. Izvorul Tamaduirii va fi sarbatorit si in Biserica „Botezul Domnului“ de la Manastirea Horaita. Dupa Sfanta Liturghie va avea loc procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, de la Horaita la Horaicioara. Pe parcursul pelerinajului, oamenii vor sta asezati in rand astfel incat icoana sa treaca pe deasupra lor. Se vor intona Troparul Invierii si cantari din Canonul Invierii. La Manastirea Horaicioara, credinciosii vor asista la slujba Aghezmei mici si la Taina Sfantului Maslu. Pelerinii vor lua apa sfintita, dar si apa de la izvorul binefacator de la Horaicioara, care se afla la aproximativ 50 de metri de biserica manastirii si izvoraste de sub Muntele Feriga.

Hram va fi astazi si la Manastirea Bistrita din judetul Neamt, unde Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va savarsi Sfanta Liturghie. La final se va oficia slujba Aghezmei, dupa care va avea loc procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana in jurul ctitoriei lui Alexandru cel Bun.

Sarbatoare va fi in aceasta zi si la Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din cartierul iesean CUG II. Programul liturgic a inceput aseara cu slujba Vecerniei unita cu Litia, oficiata de un sobor de preoti. Astazi, Sfanta Liturghie va fi savarsita de pr. Vilie Dorosinca, protoiereul Protopopiatului Iasi 2, alaturi de un sobor de preoti. In jurul orei 12:00 va fi oficiata Agheazma mica, iar la final se va organiza o agapa frateasca. Tot azi isi serbeaza hramul in Protopopiatul Iasi 2 parohia Carbunari, iar in Botosani va fi sarbatoare la Biserica „Izvorul Tamaduirii“. In Protopopiatul Targu Neamt va fi hram in parohia Humulestii Noi.

Sucevenii sunt asteptati sa participe astazi la hramul Bisericii „Izvorul Tamaduirii“ - Burdujeni din Suceava si la cel al bisericii Spitalului Judetean „Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava“ din Suceava.

Manastirea Bujoreni din judetul Vaslui este, de asemenea, in sarbatoare de Izvorul Tamaduirii. Sfanta Liturghie va fi savarsita de PS Corneliu, Episcopul Husilor. Manastirea Bujoreni este cea mai mare asezare monahala de calugari din Eparhia Husilor. Prima atestare documentara este din 27 martie 1602, iar inceputurile acestui asezamant sunt legate de gasirea in chip minunat a unei icoane a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular si de zidirea unei biserici in acest loc. Dupa ridicarea bisericii s-a intemeiat un schit cu obste de calugari. In urma Decretului din 1959, manastirea a fost inchisa, fiind reinfiintata in anul 1993, prin grija vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mares. In prezent, se construieste o noua biserica de mari dimensiuni, pentru a raspunde nevoilor spirituale ale numerosilor crestini care vin sa se roage in acest sfant lacas. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

29 Aprilie 2011

Vizualizari: 1729

Voteaza:

Pelerinaje si rugaciuni de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE