Poezia credintei - icoane pe sticla din romania din secolul Al XIX-lea, la Berlin

Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” prezinta incepand cu data de 8 septembrie 2010 impreuna cu fundatia Kunstforum Berliner Volksbank expozitia „Poezia credintei – Icoane pe sticla din Romania din secolul al XIX-lea”.

Cea mai mare parte a celor 200 de exponate este prezentata pentru prima data in public. Icoanele pe sticla, un fenomen artistic deosebit din Transilvania, provin de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia si din colectiile private Irina Muntean (Berlin) si Hartmut van Riesen (München). Expozitia va avea vernisajul in seara zilei de 7 septembrie 2010, la ora 19.00 si va fi deschisa publicului pana pe 19 decembrie a.

c. Expozitia este insotita si de un catalog.

Icoanele pe sticla din secolul al XIX-lea dau o imagine cuprinzatoare asupra acestui stil de pictura, fiind completate si de opere rare din secolul al XVIII-lea. Expozitia pune in lumina cele mai importante aspecte ale acestui mestesug popular, prin care sunt facute marturii de credinta, dar care, dincolo de contextul religios, pot fi percepute si din prisma realizarii lor, pline de culoare si fantezie.

Pictura pe dosul sticlei din Transilvania surprinde prin imagini luminoase si expresive, desi compozitiile erau supuse unor reguli bisericesti foarte stricte. Pe langa numeroase icoane facute de zugravi tarani anonimi din Transilvania, sunt aratate si opere ale unor zugravi pe sticla cunoscuti, precum: Savu Moga, Ilie Poienaru, Pavel Zamfir.

In completarea expozitiei, la sediul ICR Berlin va avea loc la data de 22 septembrie, ora 19.30, conferinta “Icoane pe sticla din Transilvania”, sustinuta de jurnalistul Italian Giovanni Ruggeri, un pasionat cunoscator al Romaniei. Vor fi expuse, de asemenea si icoane pe sticla realizate de Adriana si Nicoleta Oltean, provenind din Sibiel – localitatea unde se afla cea mai mare colectie de icoane pe sticla din lume (circa 600 de exponate). Giovanni Ruggeri a publicat numeroase articole despre Romania si este autorul volumului “Icoanele pe sticla din Sibiel”.

Cu cele mai bune ganduri,


Echipa ICR «Titu Maiorescu» Berlin

Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu”-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax.
+49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de
 

.

06 Septembrie 2010

Vizualizari: 874

Voteaza:

Poezia credintei - icoane pe sticla din romania din secolul Al XIX-lea, la Berlin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE