Preasfintitul Parinte Lucian la 6 ani de slujire arhiereasca in Episcopia Caransebesului

Duminica, 26 februarie 2012, se implinesc sase ani de la intronizarea Preasfintitului Parinte Episcop Lucian in istoricul scaun de episcop al Caransebesului. Este pentru intreaga eparhie a Banatului Montan un moment de aniversare si de bucurie, dar, in acelasi timp, un moment care se dovedeste implinitor pentru o misiune bisericeasca articulata.

Prin lucrarea lui Dumnezeu, dupa ce Preasfintitul Parinte Episcop dr. Laurentiu a devenit Mitropolit al Ardealului, la Caransebes a fost ales (la 8 februarie 2006) ca episcop Preasfintitul Parinte Lucian Mic, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Preasfintia Sa a fost atunci cel mai tanar dintre episcopii titulari din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Romane, iar lucrul acesta s-a dovedit a fi o importanta devenire pentru eparhia incredintata.

Tineretea i-a oferit forta necesara pentru implinirea nu doar a unor proiecte noi, ci si pentru ducerea la indeplinire a idealurilor visate de inaintasii din scaunul arhieresc de la Caransebes. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebes, de la rectitorirea episcopiei in anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale in orasul de resedinta. Randuiala lui Dumnezeu a fost ca maretul ideal sa fie implinit nu de mult, la 12 septembrie 2010, sub arhipastorirea Preasfintitului Parinte Lucian, data la care intreg Banatul de munte a praznuit sfintirea Catedralei Invierea Domnului. Ca o rasplata a implinirii, evenimentul s-a bucurat de participarea si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si a unui numeros sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Evenimentul din 12 septembrie 2010 a fost, fara indoiala, cea mai importanta realizare petrecuta in Episcopia Caransebesului dupa intemeierea ei, in anul 1865.

Preasfintitul Parinte Lucian, in duhul dragostei pentru Biserica lui Hristos, a desfasurat si o activitate pastorala cuprinzatoare. Pentru ca prezenta episcopului in mijlocul credinciosilor este semn al unitatii si rod al credintei, cercetarea cu timp si fara timp a comunitatilor din eparhie a fost grija pastorala cea mai de capatai a Ierarhului nostru. Acum, la sase ani de pastorire a Caransebesului, nici o biserica si comunitate parohiala nu a ramas necercetata. Toate cele 228 de parohii, filii si centre misionare din eparhie au fost vizitate pentru folosul duhovnicesc al credinciosilor sau cu ocazia tarnosirilor, a binecuvantarii aduse lucrarilor de edificare, amenajare sau restaurare. A hirotonit peste 120 de clerici si a impulsionat ridicarea si renovarea a numeroase biserici. Este de mentionat ca, in acesti sase ani de slujire arhiereasca, Preasfintitul Parinte Lucian a tarnosit peste 60 din edificiile de cult ale eparhiei, iar alte aproximativ 120 au fost binecuvantate in urma unor lucrari de refacere si amenajare. La acestea se adauga refacerea si restaurarea unor manastiri importante din Episcopia Caransebesului. In anul 2009, prin purtarea de grija a Preasfintitului Parinte Lucian, s-a hotarat infiintarea schitului „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul” din Bucova. Tot ca realizari pe plan pastoral si misionar amintim infiintarea Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Caransebesului si organizarea de slujiri solemne si pelerinaje in cadrul judetului Caras-Severin.

Activitatea economica si gospodareasca desfasurata la Caransebes in perioada 2006-2012 este, de asemenea, graitoare. Prin grija Ierarhului nostru s-a realizat, in primul rand, edificarea si sfintirea noii catedrale episcopale. Cu toate ca finalizarea catedralei a insemnat un efort considerabil pentru o eparhie mica, cum este cea a Caransebesului, nu au fost neglijate nici alte obiective: s-a construit un sediu nou pentru Seminarul Teologic din Caransebes; s-a reamenajat Centrul Eparhial; s-au infiintat magazine de obiecte bisericesti in cuprinsul Eparhiei; s-au infiintat ateliere de croitorie bisericeasca si de pictura bisericeasca bizantina; s-a dotat atelierul de lumanari al Eparhiei cu tehnologie moderna s.a.

Lucrarea sociala a fost si ea amplificata in Episcopia Carasebesului. S-au infiintat numeroase centre in cadrul carora se desfasoara activitati filantropice: Centrul de zi pentru copii din Caransebes; Centrul de Igiena pentru mama si copil din Caransebes; Centrul de primire in regim de urgenta „Sf. Nicolae” din Caransebes; Centrul pastoral-misionar „Arhiereul Filaret” din Caransebes; Asezamantul social-eclesial „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” din Bocsa Romana (2008, axat pe prevenirea abandonului infantil si evitarea institutionalizarii copiilor din familiile cu probleme); Centrul de servicii comunitare din Mehadia (2010, cuprinde un azil de batrani si o cantina sociala); Centrul pentru Tineret „M9” din Moldova Noua (destinat prevenirii activitatilor stradale de tip infractional ale tinerilor din zonele miniere defavorizate); Asezamantului Medical Crestin „Acoperamantul Maicii Domnului” din Marga (2008, aflat in constructie) s.a.

Preasfintitul Lucian a insufletit si activitatea culturala a judetului nostru. Preasfintia Sa este autorul a numeroase carti si studii de teologie si istorie bisericeasca, fiind si un permanent promotor al cercetarii stiintifice responsabile. A sprijinit si sprijina curent publicarea a valoroase lucrari de istorie bisericeasca a Banatului, incurajand, de asemenea, prin cuvant si fapta tinerii talentati si dornici de studierea disciplinelor teologice. Pe aceeasi linie de promovare a culturii se inscrie si inaugurarea si sprijinirea manifestarii anuale intitulate „Zilele credintei si culturii in Caras-Severin”, eveniment ce intruneste festivaluri de muzica corala, de poezie in grai banatean spre o mai mare dezvoltare si cunoastere a culturii populare, dar si un simpozion international de istorie si spiritualitate banateana, la care participa an de an ierarhi de seama ai Bisericii noastre, teologi si cercetatori din tara si strainatate. A reactivat publicatia traditionala a eparhiei, „Calendarului Romanului” (2006), a infiintat expozitii permanente de icoane vechi si de carte veche bisericeasca si a relansat traditia conferintelor teologice de larg interes cu invitati din lumea bisericeasca, dar si din lumea oamenilor de cultura laici. De asemenea, sub inaltul patronaj al Preasfintiei Sale, Episcopia Caransebesului participa ca partener in doua importante proiecte cu finantare europeana, in domeniul patrimoniului cultural national si in domeniul asistentei sociale.

Sintetizand oarecum intreaga activitate culturala depusa de Preasfintiul Parinte episcop Lucian al Caransebesului, putem afirma ca privirea spre Hristos si spre aproapele au fost coordonatele intregii lucrari a Preasfintitului nostru Parinte Episcop. Preotii si credinciosii Episcopiei, ziditi si impulsionati in lucrarea Bisericii celei una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca, stau marturie pentru toate, dar mai mare chezasie sta Insusi Domnul cerului si al pamantului care a incuviintat pentru comunitatea crestina a Episcopiei Caransebesului un vrednic arhipastor, implicat fara opreliste in devenirea spirituala a pastoritilor sai.

De la statura acestui ceas aniversar, clerul si poporul Episcopiei Caransebesului multumeste in rugaciune Preasfintei Treimi pentru binecuvantarea ce s-a raspandit peste intreaga comunitate a crestinilor prin harul si darul arhieriei Preasfintitului Lucian.
Alaturam acestei multumiri si o rugaciune pentru sanatatea si indelunga arhierie a Intaistatatorului nostru si, cu unanim glas, rostim: Sa ne traiti intru multi si fericiti ani, Preasfintite Parinte Episcop!

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

27 Februarie 2012

Vizualizari: 576

Voteaza:

Preasfintitul Parinte Lucian la 6 ani de slujire arhiereasca in Episcopia Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE