Resfintirea bisericii de la Ilovita

In Duminica a XX-a dupa Rusalii, pe 6 octombrie, biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din parohia mehedinteana Ilovita a fost resfintita. Slujba a fost savarsita de catre Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, avand alaturi un ales sobor de preoti si diaconi.

Invesmantata ca o mireasa a lui Hristos, cu odoare noi, sfanta biserica a asteptat oaspetii dragi cu usile larg deschise.

Parintele paroh Rozalian Mihai Petre a adresat din timp credinciosilor mehedinteni o calduroasa invitatie in vederea participarii la acest eveniment aparte din istoria si viata parohiei Ilovita, astfel ca lacasul de inchinare a fost plin de crestini.

Din cauza degradarilor suferite de-a lungul timpului de biserica, s-au realizat mai multe lucrari intre anii 2007-2013, printre care inlocuirea tencuielii la exterior, a lemnariei si a tablei de pe turla. Tamplaria de lemn a fost, de asemenea, inlocuita cu una din PVC cu geam termopan. Cele mai importante lucrari realizate, se leaga insa de restaurarea picturii interioare si exterioare de catre pictorul Teodor Paltinean si placarea podelei pridvorului cu placi de granit. In aceeasi ordine de idei, la biserica din Ilovita s-a construit un nou gard imprejmuitor, turnandu-se si o alee din beton pana la intrarea in sfantul lacas.

In cadrul slujbei de resfintire s-au rostit rugaciuni si cereri speciale si au fost insemnate in chipul Sfintei Cruci zidurile, peretii interiori, catapeteasma, iconostasele si celelalte picturi ce infatiseaza sfinti si scene din Sfanta Scriptura.


Dupa slujba de resfintire, dreptslavitorii crestini s-au bucurat in duhul comuniunii de binefacerile euharistice si alesele trairi sufletesti din cadrul Sfintei Liturghii. La momentul potrivit, cateva zeci de credinciosi s-au apropiat cu credinta si cu frica de Dumnezeu de Sfantul Potir, impartasindu-se cu Trupul si Sangele lui Hristos. Atmosfera duhovniceasca de profunda rugaciune a fost intretinuta de minunatele cantari bizantine interpretate la strana de un grup psaltic de la Catedrala Episcopala din Drobeta Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Nicodim i-a acordat parintelui paroh Rozalian Petre rangul bisericesc de iconom stavrofor, ca semn al pretuirii fata de buna lucrare savarsita in sanul comunitatii pe care o pastoreste.

Colegi si frati intru Hristos ai parintelui paroh, slujitori ai Altarului si credinciosi, i-au fost aproape in ziua in care a biserica a imbracat straie luminoase de sarbatoare, felicitandu-l pentru eforturile intreprinse, incununate in aceasta zi de bucurie de o frumoasa slujba de resfintire.

La ceas de emotie duhovniceasca nu au fost dati uitarii nici ctitorii sfantului lacas si nici cei trecuti din viata aceasta la Domnul, in memoria carora s-a savarsit slujba parastasului in curtea asezamantului religios.

Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Ilovita s-a ridicat, potrivit pisaniei, intre anii 1896-1908, cu cheltuiala locuitorilor catunei, episcop al Eparhiei Ramnicului Noului Severin fiind Athanasie Mironescu. Documentul mural mentioneaza si pe protoiereul locului, D. Colici, alaturi de preotul paroh, G. Pitulescu. Sfantul lacas a fost sfintit la 25 septembrie 1911 de catre Preasfintitul Episcop Ghenadie Georgescu, protoiereu al judetului fiind I. V. Raiculescu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

07 Octombrie 2013

Vizualizari: 595

Voteaza:

Resfintirea bisericii de la Ilovita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE