Seara Ecumenica de Rugaciune

Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepicopiei VAdului, Feleacului si Clujului, a participat la Seara Ecumenica de Rugaciune, organizata miercuri, de la ora 18.00, la Capela greco-catolica "Sfantul Iosif" din Piata Cipariu. La initiativa Preasfintitului Florentin Crihalmenau, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, au fost invitati la o Vecernie ecumenica reprezentantii comunitatilor crestine din Cluj-Napoca.

Episcopia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica de Cluj-Gherla, dand curs invitatiei Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestuinilor si Consiliului Ecumenic al Bisericilor, celebreaza impreuna cu intrega lume crestina, in intervalul 18-25 ianuarie 2012, „Octava de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor“. Tema generala a anului 2012 este „Toti vom fi schimbati prin biruinta Domnului nostru Iisus Hristos“(I Corinteni 15, 51-58).



Preasfintia Sa Florentin Crihalmenau a explicat, pentru ascultatorii postului de Radio Renasterea, sensul „Octavei de rugaciune“:

„Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor a devenit deja o traditie in Biserica; intervalul propus este perioada 18-25 ianuarie a fiecarui an. Pentru intaia oara acest interval a fost propus in anul 1908 de catre Paul Watson si, practic, s-a cautat sa se acopere perioada liturgica dintre sarbatoarea Sfantului Petru si cea a Sfantului Pavel, dupa ritul roman. Desigur, este si o perioada simbolica ce doreste sa uneasca de fapt pe Petru si Pavel, cei doi plamani ai Bisericii crestine.

Trebuie spus ca, in timp, aceasta perioada de rugaciune pentru unitatea crestinilor a devenit un moment in care reprezentantii diferitelor biserici crestine – sigur, in primul rand ne gandim la cei ai Bisericii Ortodoxe si ai Bisericii Catolice, dar alaturi de acestia si la cei ai bisericilor protestante, neoprotestante si chiar alte biserici – se reunesc in diferite locasuri de cult pentru a inalta rugaciuni Bunului Dumnezeu, cu scopul ca, la timpul randuit, prin oamenii randuiti, sa se poata realiza acel ideal al rugaciunii pe care Mantuitorul nostru Iisus Hristos a inaltat-o, mai inainte de a-Si incepe drumul Patimilor, la Tatal ceresc. Si anume, ne amintim cu totii de Evanghelia lui Ioan, cap.17, de la versetul 21: „Nu numai pentru acestia ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine prin cuvantul lor, ca toti sa fie una, precum Tu, Parinte, intru mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis”.

Este idealul suprem crestin, pentru ca toti credinciosii sa fie o singura realitate, dupa modelul Preasfintei Treimi, modelul suprem al unitatii in diversitate: deplina unitate in aceeasi natura divina, dar fiecare Persoana divina avand rolul Sau precis, Tatal-Creatorul, Fiul-Rascumparatorul, Spiritul Sfant-Sfintitorul. Acesta este modelul suprem de unitate pe care Iisus il ofera apostolilor mai inainte de a pleca din aceasta lume, iar scopul rugaciunii este foarte precis: ca si acestia in Noi sa fie una, deci si noi, crestinii, sa ajungem in aceasta unitate a Preasfintei Treimi, prin Fiul, dar si ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis, deci aceasta unitate trebuie sa fie un semn palpabil pentru intreaga lume. Acesta este de fapt si scopul rugaciunilor care se vor aduce si in orasul nostru in aceste zile. Incercam dupa smeritele noastre puteri sa ne rugam, sa impartasim alaturi de ceilalti ierarhi, de ceilalti reprezentanti ai cultelor crestine idealurile noastre de unitate, sa privim mai mult spre ceea ce ne uneste, decat spre ceea ce ne-ar putea dezbina.

Textul de referinta din acest an este luat de la intaia Epistola catre Corinteni, cap. 15: „Toti vom fi schimbati prin biruinta Domnului nostru Iisus Hristos”. Este ceea ce ne dorim fiecaruia dintre noi si tuturor credinciosilor nostri, ca prin iubirea cu care El ne-a rascumparat sa fim schimbati cu totii, preschimbati, prin Hristos, ajungand la Preasfanta Treime, Careia sa-I fie cinstea, marirea si inchinarea in toti vecii vecilor. Amin!”

Dupa adresarea unui Cuvant de bun-venit celor prezenti, in care a fost evidentiat cuvintele Mantuitorului „Ca unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor“ (Mt 18, 20) pentru „ca toti sa fie una“ (In 17, 21), a urmat desfasurarea primei parti a vecerniei. Dupa citirea prochimenului si a fragmentului din Scriptura ales pentru „Octava de rugaciune“, cei prezenti au luat pe rand cuvantul: pr. Tako Istvan si confratele piarist Gheorghe Fodor (din partea Bisericii Romano-Catolice), Dl. Consilier Gyenge Ianos (Biserica Reformata), Pr. Mezei Csaba (Biserica Unitariana), Pastorul Nicu Cristea (Biserica Penticostala), Pastorul Liviu Raica (Biserica Baptista) si Prezbiterul Valentin Tartamus (Biserica Apostolica „Raul Vietii“).

Inainte de binecuvantarea finala din cadrul Vecerniei, Preasfintitul Vasile Somesanul a adresat cateva cuvinte celor prezenti, subliniind faptul ca „diferiti in formele de manifestare a credintei lor, fiecare comunitate in parte si toti crestinii sunt chemati la aceeasi stare de nestricaciune si nemurire, facuta posibila in Domnul Iisus Hristos“. Apoi Preasfintia Sa a adresat o scurta rugaciune catre Maica Domnului, Fecioara Maria, sa ocroteasca si sa mijloceasca catre Stapanul tuturor eforturile crestinilor de a isi preschimba viata intru biruinta aupra nestricaciunii a Domnului Iisus Hristos.

La sfarsitul intregii manifestari, Preasfintitul Florentin le-a prezentat invitatilor demisolul Catedralei in constructie din Piata Cipariu, care cuprinde o Aula multifunctionala pentru conferinte, diverse manifestari si spectacole; Sali de cateheze pentru copii, elevi, tineri si varstnici; Sediul Asociatiei Tineretului Roman Unit (ASTRU), filiala Cluj; spatiile Fundatiei Caritas, in care isi desfasoara activitatile de ajutorare a celor nevoiasi; un sector de consiliere anti-drog etc. La final a fost vizitata si Libraria aflata in incinta complexului.

Desi despartiti de secole, in dispute si controverse aprinse fara sfarsit – dintre care multe continua pana azi –, ortodocsii, romano-catolicii, protestantii, armenii, anglicanii si evanghelicii nu sunt, totusi, atat de separati unii de altii pe cat s-ar putea crede. Incepand cu anul 1908 cand preotul anglican James Wattson a inaugurat asa-zisa „Octava pentru unitatea crestinilor“, iar din anul 1968 la initiativa Consiliului Mondial al Bisericilor (Comisia pentru Credinta si Constitutie) si a Secretariatului pentru promovarea unitatilor crestine (din cadrul Bisericii Romano-catolice), in fiecare an Bisericile crestine din intreaga lume organizeaza seri de rugaciune pentru unitatea crestina: in emisfera nordica pe parcursul celei de-a treia saptamani a lunii ianuarie (anul acesta intre 18-23 ianuarie), iar in emisfera sudica la o data ulterioara, adesea in preajma Cincizecimii.

Organizarea anuala a acestor manifestari in perioada lunii ianuarie este deja o traditie care a inceput ca atare in anul 1968 si i-a premers initiativa memorabila a Patriarhului Atenagora si a Papei Paul al VI-lea de ridicare a anatemelor dintre Biserica Ortodoxa si cea Romano-catolica. Acele anateme impiedicasera pana atunci purtarea oricaror discutii si relatiile mai apropiate intre cele doua la nivel oficial. In cadrul acestor manifestari organizate in marile orase din intreaga lume, ca si in cele din Romania, sunt citite texte din Vechiul si Noul Testament, sunt cantate imne si piese muzicale crestine, se tin cuvantari si este oferita marturia participarii lumii la un scop filantropic comun in vederea accentuarii exigentei unitatii intre crestini. In cele din urma, este vorba despre un act simbolic de unitate si promovare a dialogului dintre comunitatile crestine, care se desfasoara la nivel oficial intre responsabilii religiosi. Dialogul se afla pe calea cea buna atunci cand exista o anumita abordare, chiar cu suisuri si coborasuri. Premiza rugaciunii impreuna este constatarea lucrurilor comune, chiar daca acestea sunt formulate in mod diferit.

Materialele din Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor din anul 2012 au fost pregatite de un grup de lucru compus din reprezentanti ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe si ai Bisericii Vechi-Catolice si Protestante prezente in Polonia. In urma unor discutii lungi, la care au participat reprezentanti din diferite cercuri ecumenice din Polonia, s-a decis focalizarea asupra unei teme care se refera la puterea transformatoare a credintei in Hristos, tema in foarte stransa relatie cu rugaciunea pentru unitatea Bisericii, trupul lui Hristos. Motto-ul intalnirilor este un pasaj din Epistola Sfantului Apostol Pavel catre Corinteni, in care este vorba despre caracterul vremelnic al vietii noastre prezente, in comparatie cu darul dat prin biruinta lui Hristos Cel Inviat: „Iata, taina va spun voua: Nu toti vom muri, dar toti ne vom schimba, deodata, intr-o clipire de ochi, la trambita de apoi. Caci trambita va suna si mortii vor invia nestricaciosi, iar noi ne vom schimba. Caci trebuie ca fiinta aceasta stricacioasa sa se imbrace in nestricaciune si fiinta aceasta muritoare sa se imbrace in nemurire. Iar cand fiinta aceasta stricacioasa se va imbraca in nestricaciune si fiinta aceasta muritoare se va imbraca in nemurire, atunci va fi cuvantul care este scris: Inghititu-s-a moartea intru biruinta. Unde-ti este, moarte, biruinta? Moarte, unde-ti este boldul? Iar boldul mortii este pacatul, iar puterea pacatului este legea. Dar sa-I dam multumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruinta prin Domnul nostru Iisus Hristos!“ (1 Corinteni 15, 51-58).


Sursa: radiorenasterea.ro

 

.

23 Ianuarie 2012

Vizualizari: 1139

Voteaza:

Seara Ecumenica de Rugaciune 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE