Sezatoarea din Muzeu

Marti, 08 februarie, Sectorul Patrimoniu a pregatit o surpriza pentru aniversarea a 5 ani de la alegerea in demnitate de Episcop al Giurgiului, a Preasfintitului Parinte Ambrozie.
Astfel, muzeul nu a ramas numai spatiul destinat expunerii celor mai diverse marturii istorice ci, prin evolutia conceptiilor despre modul de reprezentare a istoriei si culturii, a devenit un spatiu dinamic, un spatiu interactiv in care cei prezenti pot trai o pagina de istorie redevenita pentru o clipa, realitate. Multe dintre obiceiurile stravechi s-au pierdut dar, in mod izolat, unele dintre ele s-au mai pastrat, ca niste radacini care stau marturie a puterilor trupesti si sufletesti precum si a legaturilor dintre oamenii acelor locuri.

Unul dintre aceste obiceiuri a fost claca, termenul definind in general o activitate colectiva, de regula benevola, prin care se realizeaza unele lucrari publice dar si unele lucrari in folosul unei familii sau al unei mici colectivitati. Aceste claci erau prilejuri excelente in care se faceau in mod firesc adevarate schimburi de creatie populara, se intarea pastrarea traditiilor locale dar erau si un filtru al calitatii prin care se realiza deopotriva progresul artistic si cultura estetica. Tocmai pentru diversitatea activitatilor care se desfasurau la claca: cusut, tesut, tors, taiat cirpe pentru presuri, scarmanat lina sau bumbacul, cantece, glume, ghicitori, povesti, etc, ele s-au mai numit si sezatori.

Pastrarea obiceiului clacilor sau a sezatorilor de iarna a fost unul dintre obiectivele care s-au realizat anual in Parohia Meletie prin grija doamnei preotese Ecaterina Balaban. Organizate in diferite case, in functie de spatiu, mai multe sau mai putine persoane de virste diferite, isi propun anumite activitati pe care sa le desfasoare.

Prin desfasurarea ei in afara spatiului obisnuit, sezatoarea (claca) organizata in Muzeul Episcopiei Giurgiului, are un caracter de promovare a activitatii in sine dar si de afirmare a valorilor populare pastrate si cultivate atit prin grija Bisericii –Maica spirituala a neamului romanesc- cit si prin cea a Institutiilor judetene de cultura si invatamant–Centru Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Giurgiu si a Inspectoratului Scolar Judetean.

In aceasta zi, printre marturiile istoriei vlascene din muzeul eparhial, intr-o atmosfera de veselie si de cantece, miinile au avut mai multa vioiciune, lucrul a fost mai usor si mai placut iar viata a decurs pentru citeva ceasuri in ritmul ei firesc, asa cum era pe vremuri.
Eforturile pentru pastrarea sau reinvierea unor astfel de obiceiuri, nu vor fi niciodata prea mari daca vom avea in vedere ca ele sunt "certificatele noastre de nastere" care ne identifica originile, ca ele reprezinta "actul nostru de proprietate" asupra teritoriului in care ne-am nascut, ele dovedesc dreptul nostru legal de mostenitori. Sa nu le pierdem!

Sursa; episcopiagiurgiului.ro

09 Februarie 2011

Vizualizari: 637

Voteaza:

Sezatoarea din Muzeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE