Sfantul Grigorie Teologul, Dascalul nostru de suflet – concurs judetean de creatie

Seminarul Teologic "Sfantul Grigorie Teologul" din Craiova a gazduit luni, 21 ianuarie, concursul judetean "Sfantul Grigorie Teologul - Dascalul nostru de suflet", editia I – a. Evenimentul, desfasurat cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, este dedicat Sfantului Grigorie Teologul, ocrotitorul Seminarului Teologic din Craiova, care este sarbatorit in fiecare an la 25 ianuarie. Concursul s-a desfasurat pe cinci sectiuni: referate, creatie literara (poezie, proza, imn, acatist etc), creatie iconografica, cuvantarea de lauda, cantarea de lauda – compozitie si interpretare, adunand 70 de elevi din clasele V-XII, inscrisi la unitatile de invatamant din judetul Dolj. Elevii au fost jurizati de catre un juriu de specialitate, format din parintele Grigorie Vulcanescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, presedinte al juriului, din parintele profesor Constantin Popescu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, vicepresedinte al juriului, parintele profesor Gheorghe Pirva, insector de Religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundatiei "Cuvantul care zideste", Marius Cernusca, Organizatia World Vision - Birou Zonal Craiova, din directori si profesori ai mai multor scoli si licee din Craiova.

Cu acest prilej, Corul Seminarului Teologic din Craiova, dirijat de prof. Victor Sapca, a interpretat un frumos buchet de cantari bisericesti, inchinate sfantului sarbatorit, care au fost primite cu bucurie de catre cei prezenti in sala de festivitati, unde a avut loc manifestarea.

"Am dorit sa aducem cinstire Sfantului Grigorie Teologul, ocrotitorul Seminarului nostru, iar pe de alta parte am urmarit sa promovam talentul elevilor si tinerilor in domeniul artei si creatiei literare si, nu in ultimul rand, sa valorificam bogata mostenire legata de invatatura noastra de credinta crestin ortodoxa. Ne-am bucurat de sprijinul profesorilor de religie din judetul Dolj, carora le multumim pentru osteneala lor in formarea si cultivarea valorilor moral - religioase in randul elevilor", a precizat parintele profesor Cristin Sperlea, coordonatorul acestui concurs.

Seminaristii craioveni, printre castigatori

Timp de cateva ore, elevii participanti au prezentat viata sfanta pe care a trait-o Sfantul Grigorie Teologul, au vorbit despre faptele sfantului, despre prietenia sa cu Sfantul Vasile cel Mare, reusind sa puna in lumina frumusetea si puritatea trairilor generate de credinta noastra stramaseasca. Concursul a fost marcat de prezentarea lucrarilor iconografice cu Sfantul Grigorie Teologul, care au incantat prin talentul cu care au fost realizate. "Este o experienta deosebita pentru mine si consider foarte utile aceste concursuri pentru ca ne dau prilejul sa ne verificam aptitudinile, sa incercam sa ne autodepasim si sa vedem unde ne situam intr-o asemenea competitie", a spus Raul Stoian, elev in clasa a XI-a, unul dintre castigatorii concursului.

Printre castigatoriin concursului se numara Sisu Vlad, elev in clasa a X-a la Seminarul Teologic din Craiova, Stoian Raul, in clasa a XI-a, din cadrul Seminarului Teologic, Muscalu Victor, din clasa a X-a, Fleancu Alexandru, clasa a XII-a, Tenea Daniel Cosmin, clasa a XII-a, din cadrul Seminarului Teologic, Ionescu Adriana, clasa a VIII-a, de la Colegiul National „Fratii Buzesti”, Vasile Atena Stefania, clasa a VIII-a si Preda Violeta Diana, clasa a VIII-a, de la Scoala cu clasele I-VIII din localitatea Cosoveni, Circiumaru Alexandru, clasa a V-a, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Bailesti. Premierea castigatorilor va avea loc vineri, 25 ianuarie, de praznicul Sfantului Grigorie Teologul. Dintre partenerii acestui eveniment amintim Fundatia „Cuvantul care zideste”, a Mitropoliei Olteniei, Asociatia World Vision Romania, Scoala cu clasele I-VIII din Podari, Liceul „Charles Laugier” si Liceul UCECOM „Spiru Haret” din Craiova.

Gabriela Popescu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2013

Vizualizari: 976

Voteaza:

Sfantul Grigorie Teologul, Dascalul nostru de suflet – concurs judetean de creatie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE