Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016 la Constantinopol

„Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016 in preajma Sarbatorii Rusaliilor si se va tine aici la Constantinopol in celebra si Sfanta Biserica a Sfintei Irina unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic”, a declarat pentru Centrul de Presa Basilica Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal.

Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe s-au reunit in Sinaxa la Constantinopol, sedinta desfasurandu-se de joi dimineata, 6 martie, pana sambata seara, 8 martie, la biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul Fanar al Constantinopolului (Istanbul). Documentul care cuprinde concluziile intalnirii a fost semnat aseara.

Mai multe informatii a oferit Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal: „Cu ajutorul lui Dumnezeu lucrarile Sinaxei Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe s-au incheiat odata cu semnarea unui acord de catre toti Intaistatatorii de Biserici. Desigur ca pentru intreaga Ortodoxie si cu rezonante pentru intreaga crestinatate inseamna un moment istoric deosebit pentru ca e adevarat sunt mai multe interpretari in legatura cu definitia Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Mai intai, este vorba de faptul ca dupa 1100 de ani un Sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curand. De aceea, si deciziile care s-au luat sunt foarte precise. Intai de toate ca Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va tine in anul 2016 in preajma Sarbatorii Rusaliilor si se va tine aici la Constantinopol in celebra si Sfanta Biserica a Sfintei Irina unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic (din anul 381). Desigur ca este acum in proces de pregatire, s-a instituit Comitetul pregatitor care se va reuni in septembrie anul acesta si potrivit regulamentului de desfasurare a procesului de pregatire a Sfantului si Marelui Sinod conferinta presinodala din primavara anului viitor va stabili cu precizie si ultimele teme care trebuie revizuite si care au fost stabilite cu multi ani in urma de catre conferintele presinodale pregatitoare. De aceea, astazi va avea loc concelebrarea Intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe care reprezinta expresia unitatii canonice si bineinteles de slujire in Biserica Ortodoxa asa incat mesajul care a fost astazi aprobat va fi transmis catre intreaga lume prin mass-media si va fi citit la Sfanta Liturghie de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului. Sa dam slava lui Dumnezeu pentru acest eveniment istoric deosebit si cu totii avem indatorirea sa ne rugam pentru buna reusita a acestui Sinod al Bisericii Ortodoxe si in acelasi timp sa contribuim la o pregatire eficace si care sa dea roade pentru Biserica. Se va da impuls misiunii Bisericii in societatea de astazi si sunt sigur toate etapele de pregatire vor ilustra prin studii teologice corespunzatoare si prin dezbateri cu privire la natura si scopul unui Sinod Panortodox pentru vremea noastra asa incat sa ne ajute Bunul Dumnezeu ca sa aducem contributia noastra la buna reusita a acestui Sinod Panortodox de importanta majora pentru viata Bisericii in lumea contemporana”.

Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe oficiaza Sfanta Liturghie astazi, 9 martie 2014, in Duminica Ortodoxiei, in Catedrala Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice, situata in cartierul Fanar al Constantinopolului.


Sursa:basilica.ro

.

09 Martie 2014

Vizualizari: 741

Voteaza:

Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016 la Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE