Sfantul Pahomie, cinstit in mod deosebit in parohia bistriteana Gledin

O serie de manifestari culturale si religioase s-au desfasurat in perioada 13-14 aprilie 2014 in Parohia Gledin, Protopopiatul Bistrita, cu ocazia pomenirii de catre Biserica Ortodoxa, pe 14 aprilie, a Sfantului Ierarh Pahomie, Episcopul Romanului.

Sarbatoarea de la Gledin a debutat duminica, 13 aprilie, cu un concurs de interpretare literara, competitie ce s-a desfasurat pe trei sectiuni, poezie religioasa, creatie plastica si creatie literara.

Au participat aproximativ 50 de elevi de la scolile generale de pe Valea Sieului si de pe Valea Lutului. Juriul care a evaluat prestatia celor mici a fost compus din invitati de marca ai culturii Transilvanene printre care scriitorul Horea Badescu, Prof. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai si Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Tot duminica dupa-masa a avut loc la Gledin un simpozion inchinat Sfantul Pahomie, numit Colocviile de la Gledin, eveniment la care au participat preoti si oameni de marca ai culturii transilvanene care au prezentat lucrari si comunicari pe diferite teme. Prima zi de manifestari s-a incheiat cu slujba Vecerniei Mari, urmate de Denie si Taina Sfantului Maslu.

In a doua zi a manifestarii, luni, 14 aprilie, in ziua pomenirii Sfantului Pahomie, Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului, a oficiat Sfanta Liturghie a Darurilor mai Inainte Sfintite, in biserica parohiala de la Gledin. Slujba a inceput la ora 10 in sobor de preoti si diaconi si a fost urmata de premierea castigatorilor Concursului "Lumina Lina”, de interpretare si creatie literara.

Sarbatoarea a continuat de la ora 13:30 cu punerea pietrei de temelie pentru un nou asezamantul social ocrotit de "Sfanta Ana”. Potrivit parintelui paroh Ioan Titieni, Casa "Sfanta Ana” va fi un centru social ce va avea in componenta sa aproximativ 12 camere ce vor gazdui peste 20 de persoane nevoiase, precum si copii cu probleme sociale. Aceasta casa face parte din centrul cultural "Sfantul Pahomie“, ridicat in ultimii trei ani si inaugurat anul trecut, care include o capela inchinata Sfantului Pahomie, o cladire ce gazduieste Biblioteca "Iacob Stamate“ si un centru pentru pelerini.

Sfantul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost canonizat in 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Sfantul Pahomie s-a nascut in jurul anului 1674, in satul bistritean Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tanar ca frate la Manastirea Neamt, unde a fost tuns in monahism. S-a nevoit la Lavra Pecerska, unde l-a cunoscut pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, caruia i-a devenit ucenic. In 1706 s-a intors la Manastirea Neamt, alegand ulterior sihastria intr-o padure din munti. A pastorit Episcopia Romanului. Intors la Lavra Pecerska, a trecut la Domnul in 14 aprilie 1724, dupa ce a imbracat marea schima sub numele Pimen. Moastele sale sunt pastrate in Paraclisul "Sfantul Stefan“ din Lavra Pecerska.


Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Aprilie 2014

Vizualizari: 620

Voteaza:

Sfantul Pahomie, cinstit in mod deosebit in parohia bistriteana Gledin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE