Sfintii cinstiti in luna iunie

In luna iunie, numita dupa traditie si „ciresar”, sunt sarbatoriti multi sfinti romani sau straromani.

De exemplu astazi, 2 iunie, este pomenit Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, care, alaturi de Sfanta Cuvioasa Parascheva, este ocrotitor al Moldovei. Pe, 4 iunie, sunt pomeniti Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, ale caror cinstite moaste se afla la Manastirea Cocos din judetul Tulcea, iar pe data de 8 iunie, sunt pomeniti Sfintii Mucenici Nicandru si Marcian. In data de 15 iunie este pomenit Sfantul Mucenic Isihie.

In a doua parte a lunii, pe 22 iunie, ortodocsii romani il cinstesc pe Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti, canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii noastre in anul 2006. Pe 24 iunie este Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Dragaica sau Sanzienele, sarbatoare foarte draga credinciosilor, multi dintre ei purtand numele Inaintemergatorului Domnului. Tot in aceeasi zi este pomenit si Sfantul Niceta de Remesiana. In penultima zi a lunii, pe 29 iunie, sunt pomeniti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar a doua zi, pe 30 iunie, Calendarul nostru il consemneaza pe Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet, cinstit prin manifestari deosebite in special de credinciosii din Ardeal.

Pe langa sarbatorirea zilnica a sfintilor, anul acest luna Iunie cuprinde si un praznic imparatesc si anume in data de 8 iunie, in a 8-a duminica dupa Pasti avem praznicul Pogorarii Sfantului Duh sau Rusaliile.

Sursa: reintregirea.ro

.

03 Iunie 2014

Vizualizari: 2309

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE