Sfintirea altarului bisericii 'Izvorul Tamaduirii' si 'Sf. Martiri Brancoveni' din Sascut

In Duminica Tomii, sute de credinciosi din zona Sascut au participat la slujba oficiata de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, inconjurat de un sobor de preoti, cu ocazia sfintirii altarului bisericii ”Izvorul Tamaduirii” si ”Sf.

Martiri Brancoveni” din Sascut Targ. In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit intru preot pe diaconul Ioan Negoita pe seama parohiei "Sfintii Arhangheli" – Dragusani (Protopopiatul Sascut).

Dorinta zidirii unei porti catre cer in centrul comunei a existat inca din vremea vrednicului de pomenire preot Alexe Straistaru, cand, in timpuri vitregite de molima atee comunista, localnicii cautau loc de zidire sfanta, mai aproape de casele lor. Pana atunci isi mangaiau sufletele in biserica monument istoric „Sfantul Nicolae” – Sascut-sat. Odata cu numirea, in noiembrie 1996, a preotului Savita Graur, au fost incepute demersurile pentru gasirea unui spatiu adecvat construirii unui lacas de inchinare. Pentru inceput a fost amenajata o capela intr-o cladire a Fabricii de Zahar din Sascut, iar la praznicul Inaltarii Sfintei Cruci, 14 septembrie 1997, ierarhul Eftimie al Romanului a pus piatra de temelie pentru noul lacas de cult, ce urma sa fie ridicat pe terenul de 1707 m2, donat de Consiliul local Sascut. Etapele zidirii au fost anevoioase, cu fonduri putine, desi proiectul era unul de anvergura, avand arhitectura in stil moldovenesc-stefanian, in plan trilobat, cu turla pe naos. La ridicarea edificiului spiritual s-au conjugat eforturile materiale si financiare ale Consiliului Judetean Bacau, ale Secretariatului de Stat pentru Culte, ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ale Consiliului local Sascut, ale Fundaţia Familiei Elias si, nu in ultimul rand, ale credinciosilor parohiei si ale oamenilor de bine ce au dorit sa-si inscrie numele in randul ctitorilor de lacasuri sfinte. Ansamblul eclesial mai cuprinde un turn clopotnita, un asezamant social, un aghiasmatar si un monument inchinat Sfantului voievod Stefan cel Mare. La acest moment lacasul sfant este finalizat in proportie de 80%, urmand sa fie impodobit cu frumoasele scene iconografice potrivit erminiei Bisericii Ortodoxe.


Sursa: epr.ro

.

28 Aprilie 2014

Vizualizari: 633

Voteaza:

Sfintirea altarului bisericii 'Izvorul Tamaduirii' si 'Sf. Martiri Brancoveni' din Sascut 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE