Sfintirea cabinetului stomatologic al Manastirii Neamt

In Biserica “Inaltarea Domnului”, unde se afla si mormantul Sfantului Paisie Velicikovschi, a fost oficiata duminica seara slujba Privegherii, iar ieri Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a savarsit Sfanta Liturghie. Din soborul de preoti au facut parte exarhii de zona din cele trei judete ale Arhiepiscopiei Iasilor, dar si parinti stareti de la manastirile din judetul Neamt. Credinciosii prezenti la slujba hramului s-au inchinat sfintelor moaste care sunt adapostite de ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare, cat si icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Cum Il aflam pe Dumnezeu

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a vorbit pelerinilor despre modelul de sfintenie al Sfantului Cuvios Paisie, despre deschiderea pe care a avut-o Sfantul spre Dumnezeu. “Sfantul Paisie a fost invrednicit de Dumnezeu sa fie potir binecuvantat, vas ales al Sfantului Duh. A fost plin de Sfantul Duh si impodobit de cunoasterea lui Dumnezeu. A purtat pe umerii sai jugul Domnului Hristos. Sfantul Paisie a devenit chipul staretului desavarsit, chipul omului cautator de Dumnezeu, chipul celui care Il gaseste pe Dumnezeu prin smerenie, rugaciune si iubire”, a spus IPS Mitropolit Teofan. Arhim. Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamt, a multumit Mitropolitului Moldovei si Bucovinei pentru prezenta, remarcand faptul ca Sfantul Paisie a atins in timpul vietuirii pamantesti apogeul vietii spirituale. “Faptul ca Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a participat ca si in anii trecuti la acest hram ne da mai multa ravna, mai multa dragoste fata de cele sfinte, fata de inaintasii nostri, fata de cuviosii parintii care au vietuit in manastirea noastra. Avem incredere in puterea rugaciunilor Sfantului Paisie si suntem convinsi ca ocrotitorul nostru a dus si de data aceasta rugaciunile noastre inaintea Mantuitorului Hristos”.

Sfintirea cabinetului stomatologic al Manastirii Neamt

Dupa Sfanta Liturghie, IPS Teofan a sfintit cabinetul stomatologic al Manastirii Neamt. Cabinetul a fost infiintat la initiativa prof. dr. Mircea Rusu, pentru a raspunde nevoilor obstii Manastirii Neamt, dar si ale credinciosilor care locuiesc in apropierea acestei asezari monahale. De amenajarea si dotarea spatiului s-a ocupat in mod special protos. Andrei Ionita de la Manastirea Neamt, care a absolvit Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Grigore T. Popa” din Iasi, avand sprijinul arhim. Benedict Sauciuc si al altor persoane. Staretul Manastirii Neamt a oferit la final mai multe detalii cu privire la cabinetul medical al obstii monahale pe care o pastoreste, amintind ca la Manastirea Neamt “inca de acum trei secole existau farmacii, precum si bolnita unde erau ingrijiti atat parintii calugari, cat si batranii”. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan si-a exprimat nadejdea ca noul cabinet de medicina dentara va oferi vietuitorilor Manastirii Neamt o asistenta medicala adecvata. “Prin existenta unui astfel de asezamant monahii nu vor mai fi nevoiti sa mearga in alta parte pentru a beneficia de servicii medicale. Dumnezeu sa rasplateasca osteneala celor care s-au implicat in realizarea acestui cabinet”, a spus IPS Teofan. Prof. dr. Mircea Rusu a explicat ca in urma cu cativa ani, cand era rectorul UMF Iasi, a avut initiativa de a infiinta pe langa asezarile monahale o serie de cabinete medicale de stomatologie. “Cred ca acest cabinet va fi un exemplu si pentru alte manastiri”, a completat prof. dr. Mircea Rusu. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

16 Noiembrie 2010

Vizualizari: 702

Voteaza:

Sfintirea cabinetului stomatologic al Manastirii Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE