Sfintirea crucilor pentru cupolele noii catedrale episcopale din Caransebes


Sfintirea crucilor pentru cupolele noii catedrale episcopale din Caransebes

Proiectul edificarii noii catedrale episcopale - "Invierea Domnului" - din Caransebes se afla in stadiul finisarilor exterioare.

Duminica, 16 martie 2008, la orele 900, va incepe Sfanta Liturghie arhiereasca a Sfantului Vasile cel Mare, savarsita de Preasfintitul Lucian Mic, Episcopul Caransebesului, impreuna cu colaboratorii.

Dupa finalul Sfintei Liturghii, la orele 1230, soborul de slujitori, precum si toti credinciosii si invitatii prezenti, vor iesi in procesiune in fata catedralei unde se va oficia slujba speciala de sfintire a crucilor. Cea mai mare dintre aceste cruci, cea care va fi montata pe cupola centrala, are opt metri inaltime, celelalte (doua pentru turnurile de la intrare si trei pentru absidele catedralei) avand cate cinci metri. Dupa montare, crucile vor fi aurite pentru a le conferi stralucire si durabilitate.

Aceasta prima duminica din Postul Mare, are o semnificatie aparte pentru Biserica Ortodoxa, fiind numita in termeni bisericesti "Duminica Ortodoxiei". In secolul al IX-lea (anul 843), Ortodoxia a proclamat solemn legitimitatea si necesitatea cinstirii de catre credinciosi a sfintelor icoane, a sfintei cruci si a tuturor simbolurilor crestine.

Aceasta duminica bogata in semnificatii a fost aleasa de Preasfintitul Lucian al Caransebesului pentru savarsirea sfintirii crucilor catedralei pentru sensurile adanci pe care le are pentru cei credinciosi. Odata cu sfintirea crucilor catedralei, Duminica Ortodoxiei va dobandi o semnificatie in plus pentru credinciosii caraseni, ca zi istorica in care a fost atinsa o etapa importanta din procesul de construire a noii catedrale, simbolul unitatii spirituale a Eparhiei.

BIROUL DE PRESA AL EPISCOPIEI CARANSEBESULUI

 

.

12 Martie 2008

Vizualizari: 849

Voteaza:

Sfintirea crucilor pentru cupolele noii catedrale episcopale din Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE