Slujba arhiereasca la Manastirea Subpiatra cu ocazia hramului

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent luni, 14 octombrie, la Manastirea „Sfanta Cuvioasa Parascheva” de la Subpiatra, protopopiatul Campeni. Ierarhul va savarsi Sfanta Liturghie si va rosti cuvantul de invatatura cu ocazia hramului acestei vetre monahale aflata sub obladuirea Maicii Starete Monahia Maria Rafaila.

Un istoric al acestei manastiri ne-a fost prezentat de maica stareta:"Domnul a randuit ca, pe vatra unui vechi asezamant manastiresc, in anul 1991 sa fie reinfiintat Schitul Sub Piatra. Catunul Sub Piatra sau Ocnasesti e posibil sa aiba aceeasi vechime ca si satul Salciua de Jos, adica aproximativ sase sute de ani. Biserica de lemn a schitului, declarata monument istoric, a fost edificata in anul 1797.

Acest lucru se poate constata din inscriptia cu cifre chirilice si romanesti care sunt incrustate deasupra usii de la intrare. Potrivit traditiei orale, biserica de lemn actuala a fost zidita pe locul unei biserici mai vechi, numita schitul Maicii Domnului. Aceasta idee este intarita si de cateva insemnari cu litere chirilice, aflate intr-o carte veche, numita «Carte romaneasca de invatatura sau Cazania lui Varlaam » din anul 1643, exemplar ce s-a pastrat integru si aparținea vechii biserici. In vremea ocuparii Ardealului de catre Imperiul Austro – Ungar, numeroase manastiri si biserici ortodoxe din aceasta provincie istorica a Romaniei au fost distruse. Printre acestea se numara si Schitul Maicii Domnului din Salciua de Jos. Monahii care vietuiau la schit in acea vreme s-au ascuns in graba cu tot tezaurul manastirii intr-o pestera din muntele Bedeleu, pentru a salva ce se putea din calea generalului Bucow si a soldatilor sai.

Din pacate nu se stie cu exactitate pana cand a fost obste monahala in acest loc, dar, dupa spusele batranilor din catunul invecinat, aici a fost si loc de sihastrie, fiind cunoscute la inceputul secolului XX cele cinci pustnice de la Huda Babei (o pestera aflata in apropiere), precum si aparitiile in zona ale pustnicului Arsenie Praja de la Ramet, care a profetit ridicarea unei manastiri in aceasta vatra monahala. In perioada interbelica biserica schitului functiona ca parohie independenta pentru cele saizeci de familii din imprejurimi, iar dupa 1949 a devenit filie a parohiei Salciua de Jos.Biserica construita in 1797 este din lemn de brad, acoperita cu sindrila si respecta caracteristicile vechilor biserici de lemn din Ardeal.

Are forma de nava si este alcatuita din trei parti: altar, naos si pronaos. Ulterior a fost adaugat un pridvor, dupa modelul caselor taranesti. Un lucru remarcant in ceea ce priveste constructia bisericii este legat de dimensiunile usii de la intrare, care este foarte joasa. In acest mod era de fapt impiedicata intrarea prigonitorilor in biserica calare pe cai si denigrarea unui locas sfintit prin rugaciune si jertfa. O alta explicatie ar putea fi si aceea ca, atunci cand cineva intra in casa Domnului, isi pleaca capul.Pictura murala a bisericii este executata pe panza aplicata pe perete.

Se mai pastreaza doar pictura din Sfantul Altar si cea de pe catapeteasma. Pe catapeteasma este mentionat anul 1844, iar pe usile imparatesti anul 1842. Icoanele imparatesti ale iconostasului, precum si alte icoane pastrate in biserica si datate din aceeasi perioada, sunt pictate pe lemn. Conditiile improprii de conservare au dus la deteriorarea masiva a bisericii. Se poate constata ca aceasta a fost supusa unei restaurari empirice (in perioada 1967 – 1968), ocazie cu care vechea sindrila care constituia acoperisul, fiind aflata in proces de degradare biologica, a fost acoperita cu tabla zincata. In anii 2000 - 2001 insa, partea exterioara a bisericii a fost restaurata in cadrul unui proiect de restaurare si consolidare sprijinit de Ministerul Culturii si Cultelor. Intre anii 2005 – 2006, au fost restaurate si cele 11 icoane ale bisericii (care fac parte din patrimoniul national mobil), intr-un proiect finantat de Consiliul Judetean Alba.

Viata monahala a inceput sa se recontureze in acest loc dupa 1991. S-a inceput construirea unei noi biserici si construirea de chilii. Hramul manastirii este in ziua de praznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi (14 octombrie). Cuvioasa Parascheva ocupa un loc important in panteonul sfintilor si in inimile credinciosilor, fiind considerata « mult folositoare », « mangaierea celor necajiti » si « impreuna - lucratoare cu cei ce fac milostenie ». La ora actuala, sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, se fac eforturi deosebite pentru edificarea duhovniceasca si materiala a Schitului Sub Piatra , pentru a continua traditia de rugaciune a acestor locuri sfintite."

Sursa: reintregirea.ro

11 Octombrie 2013

Vizualizari: 694

Voteaza:

Slujba arhiereasca la Manastirea Subpiatra cu ocazia hramului 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE