Slujbe speciale in saptamana a V-a din Postul Mare

In saptamana a V a din Postul Mare, se vor oficia slujbe speciale in toate bisericile ortodoxe. Miercuri, 1 aprilie, se va savarsi Denia Canonului Sfantului Andrei Criteanul. Acest canon se citeste acum in intregime, spre deosebire de prima saptamana a Postului Mare, cand s-a citit in patru stari. Canonul Sfantului Andrei Criteanul este un dialog al omului pacatos cu propria sa constiinta. El se canta in Biserica in timpul perioadei de pocainta a Postului Mare, tocmai pentru a ne descoperi ca toti oamenii au nevoie de pocainta si de iertare a pacatelor pentru a ajunge la mantuire.

Vineri, 3 aprilie, se savarseste Denia Acatistului Bunei Vestiri. Sarbatoarea isi are originea in intervenţia miraculoasa a Fecioarei Maria in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, din anul 626. Patriarhul Serghie a facut procesiuni cu relicvele Crucii, cu icoana "nefacuta de mana" a lui Hristos si vesmantul Maicii Domnului. El a incurajat tot poporul sa inalte rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu. Ravna locuitorilor a fost atat de intensa, incat au reusit sa respinga inamicul. In semn de multumire, intreg poporul capitalei si-a petrecut noaptea victoriei cantand in picioare imnul Acatist in sanctuarul Fecioarei de la Vlaherne.

Acatistul, atribuit lui Roman Melodul pe la inceputul secolului al VI-lea, este un poem liturgic care preamareste taina Intruparii Fiului lui Dumnezeu.

Cele doua celebrari speciale ale Saptamanii a V-a din Postul Mare, dezvolta doua recapitulari distincte ale istoriei mantuirii: prima in planul pocaintei, cea de-a doua in cel al intruparii.

.

31 Martie 2009

Vizualizari: 1042

Voteaza:

Slujbe speciale in saptamana a V-a din Postul Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE