Soborul Sfantului Ioan - Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

La 7 ianuarie Biserica Ortodoxa praznuieste Soborul Sfantul Ioan Botezatorul prin care se incheie ciclul de praznice ale Nasterii, Taierii Imprejur si a Botezului Domnului nostru Iisus Hristos.

Este o randuiala a Bisericii ca dupa un praznic imparatesc sa fie pomenita persoana sau persoanele care au contribuit la implinirea unei lucrari mantuitoare. Astfel, a doua zi dupa sarbatoare Botezului Domnului se face pomenirea Soborului Sfantul Ioan Botezatorul, cel care L-a botezat pe Domnul Hristos si care a pregatit omenirea pentru a primi, prin pocainta, Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu.

Despre Sfantul Ioan scriu toti cei patru evanghelisti, care ne prezinta nasterea minunata de la Dumnezeu, prin parintii Zaharia si Elisabeta (Luca 1), viata sa in pustie si pregatirea pentru misiunea pe care Dumnezeu i-o va incredinta – aceea de Inainte-Mergator, Botezator, Martor si Marturisitor al Mantuitorul Iisus Hristos.

El propovaduia pocainta si va boteza cu apa in raul Iordanului. Mesajul Sfantul Ioan era: „Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Matei 3, 2…) si „Faceti roade vrednice de pocainta.” (Luca 3, 8)

Botezul lui Ioan era botezul cu apa Iordanului, era botezul pocaintei in nadejdea iertarii. Doar prin Botezul in Hristos si cu Hristos omul a primit si primeste iertarea pacatelor si darurile Duhului Sfant, prin Taina Mirungerii.

„Cine nu se va naste din apa si din Duhul nu va putea sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” (Ioan 3, 5 ), zice Domnul Hristos.

Sfantul Ioan Botezatorul si-a implinit chemarea sa dumnezeiasca ducand o viata de asceza si rugaciune, marturisindu-L pe Hristos inainte de Botez (Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii.” – Ioan 1, 29-30), la Botez (marturisind aratarea Sfintei Treimi sau Teofania – Ioan 1, 32-34) si dupa Botez (Luca 7, 18-23, cand continua sa boteze in Iordan, dar le spunea clar ucenicilor lui ca nu el este Hristosul, ci Iisus). Sfantul Ioan Botezatorul a fost smerit, zicand „Acesta - adica Domnul Hristos – trebuie sa creasca, iar eu sa ma micsorez – Ioan 3, 30), a avut o verticalitate a vietii si a invataturii (prin atitudini transante in fata lui Irod Agripa, a carturarilor si a fariseilor) si nu in ultimul rand Sfantul Ioan a avut un spirit de jertfa pana la sacrificiul suprem.

In aceasta zi de mare sarbatoare toti crestinii, si in special cei care-i poarta numele: Ioan, Ion, Ioana, Ionela trebuie sa-l praznuiasca crestineste, prin participare la Sfanta Liturghie, impartasire si apoi bucurie cumpatata in jurul mesei cu cei dragi.

Sursa: Radio Reintregirea

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1715

Voteaza:

Soborul Sfantului Ioan - Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE