Ziua Persoanelor cu Dizabilitati sarbatorita in asezamintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati este sarbatorita astazi si in asezamintele sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, care ofera servicii pentru persoanele cu dizabilitati.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei si Asociatia Filantropia Ortodoxa incearca prin activitatea social filantropica pe care o desfasoara sa fie si in sprijinul semenilor nostri suferinzi si cu dizabilitati. In prezent sub obladuirea Arhiepiscopiei se afla doua case de tip familial pentru 24 de copii cu dizabilitati, trei locuinte protejate pentru persoane adulte cu dizabilitati cu 32 de beneficiari, un serviciu de ingrijire la domiciliu pentru 20 de persoane cu dizabilitati, un asezamant social care ofera servicii de zi persoanelor cu dizabilitati si un birou de asistenta si consiliere a persoanelor cu dizabilitati. Aceste servicii sunt derulate in parteneriat cu autoritatile publice judetene si locale.

Asezamantul social pentru persoane cu dizabilitati Sfantul Meletie Alba Iulia a fost infiintat in anul 2008 si functioneaza in cadrul Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia in parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Alba Iulia si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba. Acesta ofera gratuit servicii de orientare profesionala, recuperare ergoterapie si kinetoterapie, socializare, consiliere psihologica, asistenta si consiliere sociala pentru 40 de persoane cu handicap.

Biroul de asistenta sociala si consiliere a persoanelor cu handicap Alba functioneaza din anul 2007 in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei si are un numar de aproape 400 de beneficiari, copii, femei si barbati. Un numar de 32 de persoane adulte cu dizabilitati sunt ocrotite in trei locuinte protejate, doua la Tiur, in cadrul Asezamantului Social Sfantul Nectarie, si una la Pianu de Jos in cadrul Asezamantului Social Sfanta Elena.

La Sebes functioneaza din anul 2012 un serviciu de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati, singurul de acest gen acreditat in Sebes. Serviciul are 20 de beneficiari cu varsta intre 9 si 70 de ani carora le ofera hrana zilnica, asistenta medicala, transport, servicii de menaj si ingrijire.

In Alba Iulia 24 de copii cu dizabilitati multiple si severe sunt ocrotiti in cadrul caselor de tip familial Sfanta Ana si Sfanta Maria. Copiii provin in mare parte din fostul Leagan de copii din Alba Iulia, care in anii 2000 a fost desfiintat in cadrul procesului de reorganizare a sistemului de asistenta sociala din Romania. Cele doua case de tip familial functioneaza in cadrul unui parteneriat incheiat intre Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, Filiala Filantropia Ortodoxa Totoi, Consiliul Judetean Alba si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba.

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati este sarbatoarea celor care poarta crucea grea a unor mari suferinte. Aceasta cruce purtata cu demnitate, cu rabdare, cu credinta si cu speranta este o cruce care sfinteste pe cel care o poarta si pe cei care ii sunt alaturi. Mantuitorul Iisus Hristos i-a spus Sfantului Apostol Pavel, care il rugase sa-l vindece de boala pe care o avea: Iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune, auzind acest lucru marele apostol a exclamat: De aceea ma bucur in slabiciune caci, cand sunt slab, atunci sunt tare. (II Cor 12, 9-10). Aceasta zi de sarbatoare este cel mai potrivit prilej de a recunoaste maretia si taria celor care zi de zi si clipa de clipa biruiesc greutatile de neimaginat ale handicapului, traindu-si viata cu nadejde, speranta si credinta, a spus parintele Nicolae Calin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei si presedintele Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia.

Biroul de Presa al Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia

03 Decembrie 2013

Vizualizari: 396

Voteaza:

Ziua Persoanelor cu Dizabilitati sarbatorita in asezamintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE