15 august, prilej de pelerinaj pentru mii de credinciosi


15 august, prilej de pelerinaj pentru mii de credinciosi

Nenumarate locasuri de cult din tara noastra poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, ceea ce face ca acest praznic sa fie pentru romani cel mai de seama eveniment religios al anului, dupa Paste si Craciun. In lacasurile care poarta acest hram precum si la targurile si balciurile organizate cu aceasta ocazie participa an de an sute de mii de romani.

Asa de exemplu, la Manastirea Nicula din comuna Frizesu Gherlii, judetul Cluj, exista icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Indrumatoarea. Pe 15 august, in fiecare an, aici se desfasoara cel mai important eveniment religios pentru ortodocsii din Transilvania. Un numar impresionant de credinciosi sosesc aici pentru a se ruga la aceasta icoana facatoare de minuni care, potrivit legendei, a lacrimat timp de o luna in primavara anului 1699.

Izvoarele istorice atesta ca icoana este donatia nobilului roman Ioan Lupsa.

Praznicul Sfintei Marii de la Manastirea Hodos Bodrog din judetul Arad - cel mai vechi lacas de cult de pe teritoriul Romaniei, cu viata monahala neintrerupta - are o semnificatie aparte in fiecare an, mai ales ca biserica este considerata Gradina Maicii Domnului. Si in acest an sunt asteptati la Bodrog oameni din toate colturile tarii, dar cei mai numerosi sunt, pe langa aradeni, cei veniti din Timis, Bihor si Hunedoara. Este asteptata, de asemenea, o prezenta numeroasa si din partea pelerinilor din Ungaria. In ajunul marii sarbatori incepe Drumul Crucii, pelerinajul alaiului de preoti, calugari si mii de credinciosi, care dureaza mai multe ore, ritual ce se desfasoara dupa modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim.

Procesiunea are o traditie indelungata, primele marturii datand din secolul al XVIII-lea, capatand o amploare deosebita dupa anul 1925. Din anul 2000, procesiunea se face pe drumul Manastirii spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat 14 cruci. In dreptul fiecareia dintre ele sunt citite pericope evanghelice, rugaciuni si cantari adecvate fiecarui popas. Dupa procesiune, seara se oficiaza Taina Sfantului Maslu si Prohodul Maicii Domnului, iar dupa miezul noptii se savarseste Sfanta Liturghie. Astazi, in ziua praznicului, se face iarasi Taina Sfantului Maslu si Acatistul Adormirii Maicii Domnului, dupa care se oficiaza Sfanta Liturghie arhiereasca.

Si in Maramures are loc, ca in fiecare an, pelerinajul la Manastirea Moisei, cu prilejul praznicului "Adormirii Maicii Domnului". Mii de credinciosi, in special tineri, din toate satele de pe Valea Izei, imbracati in costume populare, pornesc spre Manastirea Moisei, unul dintre cele mai celebre centre de pelerinaj ale Ortodoxiei romanesti. Condusi de preotul din sat, pelerinii se deplaseaza pe jos, intonand imnuri inchinate Maicii Domnului pe tot parcursul drumului pana la manastire, iar apoi vegheaza si canta in noaptea din ajunul praznicului. Pelerinajul de praznicul "Adormirii Maicii Domnului" dateaza inca din vremea infiintarii acestui asezamant monahal. Anul acesta, de hramul Manastirii Moisei - "Adormirea Maicii Domnului", Sfanta Liturghie va fi oficiata de Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

In Oltenia, Biserica Madona Dudu din Craiova va fi neincapatoare pentru numarul mare de credinciosi care vin in fiecare an in ziua de 15 august pentru a se ruga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. In aceasta regiune a tarii, Adormirea Maicii Domnului este, anual, o zi marcata de multe evenimente in viata satului.

De regula oamenii credinciosi, taranii se trezesc inca de dimineata, imbraca cele mai bune straie pe care le au in cufar si se indreapta tun spre biserica, acolo unde asculta intreaga slujba. Apoi, cu mic, cu mare merg la balci. In Dolj sunt de renume balciurile sau targurile de la Isalnita, Giubega, Gangiova, Bechet, Marsani, Bulzesti, Calafat. Marea sarbatoare aduna la Sfanta Manastire Tismana din judetul Gorj mii de credinciosi din toata tara: oamenii vin sa caute mangaierea si harul lui Dumnezeu si al Sfintei Fecioare intre peretii lacasului de cult vechi de peste sase secole. La Tismana, hramul Sfintei Manastiri este tot ziua de 15 august, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Adormirea Fecioarei Maria sau Sfanta Maria cea Mare.

Pe plaiuri moldovenesti, de 200 de ani Manastirea Varatec isi sarbatoreste hramul in ziua de 15 august, iar incepand cu acest an, in data de 16 august, odata cu proclamarea oficiala a canonizarii din 5 iunie a.c., va fi praznuit Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec.

La hramul manastirii vor fi prezenti Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alti ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si un numar mare de preoti si credinciosi. Aseara a fost oficiata slujba Vecerniei, cand a fost scos Sfantul Epitaf, iar apoi s-a savarsit slujba Utreniei, urmata de Prohodul Maicii Domnului si procesiunea cu Sfantul Epitaf in jurul bisericii. Astazi se va oficia Sfanta Liturghie iar seara slujba privegherii Sf. Cuv.
Iosif de la Varatec (16 august).

.

15 August 2008

Vizualizari: 1336

Voteaza:

15 august, prilej de pelerinaj pentru mii de credinciosi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE