Boboteaza sau Botezul Domnului


Boboteaza sau Botezul Domnului

Crestinii ortodocsi praznuiesc astazi Botezul Domnului, sau Boboteaza, zi ce marcheaza sfarsitul ciclului de sarbatori dedicate Anului Nou. Sarbatoarea reprezinta botezul - scufundarea de trei ori in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul. In toate bisericile si manastirile romanesti se face sfintirea "Apei celei Mari", numita in popor agheasma mare si considerata de crestinii ortodocsi miraculoasa.

De Boboteaza are loc prima Teofanie, adica aratarea Sfintei Treimi, de la venirea in lume, ca om, a Fiului lui Dumnezeu. In acea clipa, cerurile s-au deschis, Duhul Sfant, in chip de porumbel, a stat deasupra Mantuitorului, iar glasul Tatalui Ceresc s-a auzit zicand: "Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit", iar Fiul primeste botezul pocaintei de la Ioan, in Iordan.

Sarbatorirea Botezului Domnului se mai numeste, dupa un termen grecesc, si Epifanie, adica "Aratarea Domnului". Se zice ca in aceasta zi, odata cu sfintirea apei de catre preot, sunt sfintite toate apele pamantului. Sarbatoarea Botezului Domnului (sau Iordanul) este urmata de ziua cinstirii lui Ioan Botezatorul.

 

 

.

29 Decembrie 2008

Vizualizari: 2402

Voteaza:

Boboteaza sau Botezul Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE