IPS Bartolomeu - pentru predarea in continuare a religiei in scoli

 

Potrivit unui comunicat de marti al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania a criticat, duminica, in timpul predicii la Sfanta Liturghie, campania asociatiei "Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta", prin care se cere eliminarea predarii religiei in scoli in forma actuala.

Bartolomeu Anania a apreciat ca religia este singura in masura sa "stavileasca" raul din scoli, el subliniind ca stie ca scolile sunt agresate de tendinta tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualitatii premature, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament si ca singurele autoritati capabile sa le stavileasca sunt familia si scoala, dar rolul principal ii revine religiei Orice religie din lume il invata pe copil numai bine, ajutandu-l sa se fereasca de rau", a spus mitropolitul. Acesta s-a declarat surprins de faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) si Inspectoratul Judetean Cluj au luat in seama protestul asociatiei, "fara a tine seama de Legea invatamantului", care mentioneaza religia ca disciplina scolara parte a trunchiului comun.

Bartolomeu Anania s-a declarat nemultumit si de faptul ca, pentru initiativa asociatiei "Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta", lipsesc protestele parintilor si ale copiilor referitoare la incalcarea drepturilor proprii prin predarea religiei in scoli. "Care este legea care sa interzica un Te Deum inaugural de 10-15 minute, inainte de inceperea efectiva a anului scolar si cu participare absolut benevola?", se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, mitropolitul clujean este nemultumit si de faptul ca Arhiepiscopia Clujului nu a fost consultata inainte de inceperea discutiilor pe aceasta tema.

Liderul asociatiei "Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta", Remus Cernea, a declarat pentru Mediafax ca a cerut, la inceputul anului scolar, ca MEdC si inspectoratele scolare judetene sa interzica oficierea de servicii religioase in incinta unitatilor publice de invatamant, in timpul programului scolar. Totodata, Cernea a mai cerut ca in toate unitatile publice de invatamant din Romania sa se afiseze, la loc vizibil, informatii privind caracterul facultativ al disciplinei religie, iar din salile de curs sa fie retrase simbolurile religioase cu exceptia momentelor in care se desfasoara orele facultative de religie. Cernea a mai spus ca din datele obtinute de Asociatie de la Ministerul Educatiei si Cercetarii rezulta ca, la inceputul anului scolar 2005-2006, in peste 90 la suta din unitatile publice de invatamant au avut loc servicii religioase sustinute de preoti. In acelasi sens, la inceputul lunii februarie, reprezentantii Ligii Pro Europa au cerut public reformarea disciplinei religie si elaborarea de manuale de catre Ministerul Educatiei, deoarece cele editate de diferitele culte prezinta conceptii unilaterale si lacunare. "In cadrul materiei religie, care trebuie sa fie facultativa, prezentarea istoriei si specificitatii tuturor marilor religii ale lumii trebuie sa inlocuiasca actuala catehizare.
Se constata prezenta in tot mai multe scoli a capeelor de rugaciune ortodoxe, ceea ce afecteaza caracterul secular si egalitatea de sanse garantata de Constitutie", declara, intr-o conferinta de presa, copresedintele Ligii, Smaranda Enache.

.

18 Octombrie 2006

Vizualizari: 2205

Voteaza:

IPS Bartolomeu - pentru predarea in continuare a religiei in scoli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE