Corneanu s-a dat de gol. Mitropolitul se mandreste cu impartasania catolica


Corneanu s-a dat de gol. Mitropolitul se mandreste cu impartasania catolica

AZEC (Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini) a organizat ieri, de la ora 13,00, la Centrul de Presa al Radiodifuziunii Romane, o conferinta intitulata "Mitropolitul Nicolae si consecintele gestului sau: fortarea unitatii sau abandonarea identitatii?" In cadrul conferintei, telefonic a intervenit si Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, informeaza site-ul Catholica. Discutia a pornit de la intrebarea: "Este adevarat ca v-ati impartasit la biserica greco-catolica din Timisoara acum doua duminici?" Prelatul ortodox a raspuns: "Da, este perfect adevarat. Am fost invitat de catre confratii greco-catolici la sfintirea unei noi biserici, aici in orasul Timisoara. In momentul in care s-a facut impartasirea credinciosilor m-a impresionat multimea de credinciosi care toti, alaturi evident de preotii care erau de fata, au cerut si ei sa fie impartasiti.

Printre acei credinciosi erau nu numai greco-catolici ci si ortodocsi, pentru ca in zona respectiva traiesc mai multi ortodocsi decat greco-catolici; dar sigur solemnitatea si serviciul religios a fost al greco-catolicilor. In momentul cand s-a impartasit toata lumea am fost impresionat, emotionat de modul cum toata asistenta, toti participantii la serviciul religios, s-au apropiat de preotii care cuminecau, ca sa primeasca si ei Impartasania. Am simtit un sentiment, daca pot spune asa, de fratietate fata de toata obstea credinciosilor intre care se aflau nu numai greco-catolici ci si ortodocsi, si printr-un gest spontan, m-am apropiat si eu de cei care se impartaseau si m-am impartasit si eu alaturi de ceilalti."

Mitropolitul a admis apoi: "Sigur, trebuia sa reflectez la consecintele sau comentariile care erau previzibile pe aceasta tema. Dar a fost un gest spontan si de fratietate, pe care in acel moment l-am simtit necesar sa il fac si eu alaturi de toata obstea celor care se aflau atunci la acest serviciu religios. Imi pare rau ca am dat in felul acesta posibilitatea unor comentarii din cele mai negative, dar pentru mine, ca om al lui Cristos si al lui Dumnezeu, a fost un gest de fratietate." A urmat o alta intrebare: "Dupa ce emotia a trecut, va pare rau pentru acest gest?" Iar raspunsul a fost: "Sincer sa spun, nu imi pare rau, doar ca regret ca am dat prilej la comentarii din cele mai felurite si majoritatea destul de negative. Ar fi trebuit sa calculez foarte bine gestul pe care l-am facut atunci, dar a fost un gest spontan, o comuniune in Cristos pe care am simtit-o alaturi de ceilalti crestini, pentru ca sunt cu adevarat crestini si ei. Nu ne desparte in fond nimic decat pe plan jurisdictional, acceptarea primatului papal, pe care noi o privim din alt punct de vedere, dar incolo nu exista nici un fel de deosebire intre noi. Ne asemanam si ne identificam din toate punctele de vedere." Intrebat despre polarizarea pe care gestul sau a provocat-o intre ecumenistii si traditionalistii din sanul BOR, Mitropolitul Corneanu a dat ca exemplu reactia propriilor credinciosi: "Fara a fi fost provocat, in duminica urmatoare, in Catedrala noastra mitropolitana, la sfarsitul Sfintei Liturghii m-am adresat credinciosilor, relatandu-se cele ce s-au intamplat. Nimeni nu mi-a cerut o explicatie, dar, pentru ca am aflat eu de comentariile care se faceau in afara m-am adresat credinciosilor, relatandu-le ceea ce s-a intamplat. Va marturisesc ca reactia credinciosilor din Ctedrala plina a fost una pozitiva, aproape ca nu m-au aplaudat. Eu i-am rugat sa nu faca un astfel de gest dar incepusera sa aplaude. Reactia lor a fost pozitiva." O alta miza a discutiilor a fost cea privind validitatea tainelor catolice. Prelatul ortodox a subliniat ca Biserica Catolica si cele Ortodoxe isi recunosc reciproc tainele. Intrebarea a fost reluata pentru a se sublinia ca se doreste aflarea punctului de vedere al sau: "Deci Sfintia voastra considerati ca v-ati impartasit cu Trupul si Sangele lui Cristos?" Iata raspunsul: "Da, da." Sa mai notam declaratia de la final a IPS Nicolae: "Sunt ortodox, raman ortodox pana la moarte si nu pot sa fiu altceva." Urmata de ultima intrebare: "Va asumati pana la capat consecintele acestui gest?" "Evident, nu am incotro. L-am facut si nu pot sa il reneg. E o realitate pe care o recunosc si daca va fi sa suport niste consecinte negative, cu voia lui Dumnezeu voi suporta acele consecinte." Mentionam ca  IPS Nicoale a declarat pentru "Gardianul" ca nu s-a impartasit  cu prilejul evenimentului de la Timisoara.

Dumitru Manolache

.

06 Iunie 2008

Vizualizari: 1625

Voteaza:

Corneanu s-a dat de gol. Mitropolitul se mandreste cu impartasania catolica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE