De Inaltarea Domnului, Sinodul BOR poate decide soarta Mitropolitului Nicolae Corneanu

 

De Inaltarea Domnului, Sinodul BOR poate decide soarta Mitropolitului Nicolae Corneanu

 

Cazul Mitropolitului ortodox al Banatului, Nicolae Corneanu, care s-a impartasit din acelasi potir cu romano-catolicii si greco-catolicii la sfintirea unei biserici greco-catolice din Timisoara, pe 25 mai a.c., incalcand grav canoanele Bisericii Ortodoxe Romane, reclama luarea unei decizii urgente din partea Sfantului Sinod.

Cum era de asteptat, gestul de neinteles al Mitropolitului Nicolae Corneanu a produs stupoare in randul credinciosilor ortodocsi, preotilor si calugarilor, luari de pozitie si atitudini, iar in segmentul presei laice a generat comentarii dintre cele mai diverse, unele dintre ele de o duritate excesiva. Ca s-a incalcat canonul 46 apostolic, care spune clar ca "episcopul sau prezbiterul, ereticesc botez primind, sau jertfa, a se caterisi poruncim.

Ca ce glasuire este lui Hristos ca Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?", nu incape nici o indoiala. Evenimente insa de ultima ora prefigureaza luarea urgenta a unei hotarari in cazul mult discutat de catre Sfantul Sinod.

 

Greco-catolicii nu mai vor sa discute despre IPS Corneanu
Cererea publica a parintelui Iustin Parvu, unul dintre cei mai respectati parinti ai neamului nostru, de sanctionare a Mitropolitului Corneanu de catre Sfantul Sinod, denota clar semnalul ca lucrul acesta se va intampla curand. Ieri, Asociatia ziaristilor si editorilor crestini a organizat o dezbatere pe aceasta tema, la care urma sa participe si reprezentantii Bisericii Greco-Catolice. In cursul diminetii, Vicariatul din Bucuresti al Arhiepiscopiei Greco-Catolice din Alba Iulia si Fagaras a comunicat insa ca nu va mai participa, deoarece "Inalt Preasfintitul Nicolae nu s-a pronuntat public referitor la gestul impartasirii sale la Sfanta Liturghie greco-catolica celebrata la Timisoara". In finalul comunicatului se arata ca Biserica Greco-Catolica,"pentru cazuri particulare, motivate de intemeiate dispozitii sufletesti, respecta libertatea si dorinta personala a fratilor ortodocsi de a se impartasi la Sfintele Liturghii greco-catolice". In aceiasi termeni s-a exprimat si Arhiepiscopia Majora de Alba Iulia si Fagaras.


Slujbe de canonizare si poate o decizie dureroasa
Dupa cum se cunoaste, astazi, la Manastirea Neamt, cu prilejul Hramului Inaltarii Domnului, se proclama solemn canonizarea a noua cuviosi parinti nemteni: Simeon si Amfilohie de la Pangarati, Chiriac de la Taslau, Iosif si Chiriac de la Bisericani, Rafael si Partenie de la Agapia Veche, Iosif de la Varatec si Ioan de la Rasca si Secu. La eveniment participa Patriarhul Daniel si aproape toti membrii Sfantului Sinod. Presiunea exercitata asupra forului suprem al Bisericii privind analizarea si luarea unei hotarari in acest caz, prezenta Patriarhului si a Sfantului Sinod in integralitatea lui la evenimentul de la Neamt, precum si la intronizarea noului Mitroplit al Moldovei, IPS Teofan, care va avea loc duminica, 8 iunie, la Iasi, mai inainte cu o luna de zile fata de intrunirea Sinodului din iulie, precum si unele informatii neoficiale, ne fac sa afirmam ca astazi, la Neamt, se va hotari soarta Mitropolitului Corneanu.


Dumitru Manolache

.

05 Iunie 2008

Vizualizari: 1178

Voteaza:

De Inaltarea Domnului, Sinodul BOR poate decide soarta Mitropolitului Nicolae Corneanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE