Pe Muntele Maslinilor se pastreaza pe o piatra urma talpii drepte a Mantuitorului


Pe Muntele Maslinilor se pastreaza pe o piatra urma talpii drepte a Mantuitorului

Crestinatatea ortodoxa praznuieste, la 40 de zile de la Inviere Inaltarea Domnului. Anul acesta, sarbatoarea va avea loc joi 5 iunie. Despre maretul eveniment a dat marturie Apostolul Luca. El spune: "Si i-a dus afara (pe apostoli) pana spre Betania si, ridicandu-Si mainile, i-a binecuvantat. Si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer.

Iar ei, inchinandu-se Lui, s-au intors in Ierusalim cu bucurie mare (Luca 24, 50,52).

Evenimentul mai este relatat si in Faptele Apostolilor, unde se spune: "Si acestea zicand, pe cand ei priveau, S-a inaltat si un nor L-a luat de la ochii lor. Si privind ei, pe cand El mergea la cer, iata doi barbati au stat langa ei, imbracati in haine albe, care au zis: Barbati galileeni, de ce stati privind la cer? Acest Iisus care S-a inaltat de la voi la cer, astfel va si veni, precum L-ati vazut mergand la cer. Atunci ei s-au intors la Ierusalim de la muntele ce se chema al Maslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sambata"(Faptele Apostolilor 1, 8-12).

Pestera de pe Muntele Maslinilor unde praznuiau crestinii
Astazi, unde S-a inaltat Iisus la cer, se afla o capela, pe Muntele Maslinilor, la Ierusalim, si este loc de inchinare atat pentru crestini, cat si pentru musulmani. In aceasta micuta capela se pastreaza o piatra care are imprimata o urma de picior despre care se crede ca apartine Insusi Mantuitorului. Pana in anul 312, cand s-a increstinat Imparatul Constantin cel Mare, crestinii praznuiau aceasta sarbatoare intr-o pestera de pe Muntele Maslinilor, ferindu-se de cei care ii persecutau. Dupa vizita pelereniei Egeria la Ierusalim, in anul 384, locul Inaltarii a fost stabilit acolo unde se afla astazi capela pomenita, putin mai sus de pestera initiala. In jurul anului 390, aici s-a ridicat prima biserica, daramata insa in 614 de catre persi, fiind apoi refacuta de catre Modest. In anul 680, pelerinul Arculf a facut o prima descriere a capelei, in care seara "se aprindeau cele opt lampi care se aflau in ferestrele de pe latura dinspre Ierusalim. Pelerinilor care ajungeau aici, la vremea respectiva, li se permitea sa ia cu ei nisip din capela si chiar bucatele mici din piatra de pe care S-a Inaltat Iisus. Biserica a fost refacuta in jurul anului 1150 de catre cruciati, fiind apoi folosita timp de 300 de ani pe post de moschee, deoarece Inaltarea lui Hristos la ceruri este recunoscuta in Islam, desi nu este mentionata in Coran.

O lespede si o cripta misterioasa revendicata de trei religii
In centrul podelei capelei se afla o lespede din piatra imprimata cu urma talpii drepte a lui Iisus. Bucata de piatra care pastra imprimata in ea urma talpii stangi a Mantuitorului a fost dusa in Moscheea Al-Aqsa inca din Evul Mediu. In apropierea Capelei Inaltarii se afla o mica cripta, care este revendicata de toate cele trei mari religii monoteiste din zona. Evreii cred ca aici sunt pastrate ramasitele profetesei Huldah, care a trait cu sapte secole inainte de Hristos, una dintre cele sapte preotese mentionate in Vechiul Testament. Crestinii cred insa ca aceasta cripta a apartinut unei sfinte din secolul al V-lea - Pelaghia, iar musulmanii sustin ca respectivul mormant este locul de ingropare al femeii sfinte Rabi’a al Adawiya, personaj important al secolului al VIII-lea, de la numele ei luandu-si denumirea si moscheea din apropiere.

Dumitru Manolache

.

31 Mai 2008

Vizualizari: 4096

Voteaza:

Pe Muntele Maslinilor se pastreaza pe o piatra urma talpii drepte a Mantuitorului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE