Arhiepiscopul Dimitrie al Americii in vizita oficiala la Patriarhia Moscovei


Arhiepiscopul Dimitrie al Americii in vizita oficiala la Patriarhia Moscovei

Incepand de ieri, 22 mai a.c., Inalt Prea Sfintitul Parinte Dimitrie, Arhiepiscopul grec al Americii efectueaza o vizita oficiala de sapte zile la Patriarhia Moscovei, ca raspuns la invitatia primita din partea Prea Fericitului Parinte Alexei al II-lea.

Arhiepiscopul Dimitrie este insotit de doi membrii ai Sinodului Eparhial, de catre Mitropolitul Metodie de Boston si Mitropolitul Alexie de Atlanta, ca si de cancelarul Arhiepiscopiei, Episcopul Sava de Troia, dl. Michael Jaharis, vicecancelarul Consiliului Arhiepiscopal, alti membrii ai organizatiilor bisericesti din cadrul Arhiepiscopiei grecesti din America.

Aceasta vizita are loc cu ocazia unei deosebite manifestari in Federatia Rusa, prilejuita de Ziua Alfabetului Slavon; singura zi cu un caracter deopotriva national si religios. Sarbatorirea Zilei Alfabetului Slavon pe data de 24 mai prilejuieste comemorarea Sfintilor Chiril si Metodie, apostolii slavilor, frati de sange din Tesalonic, trimisi de catre Patriarhul Fotie cel Mare sa propovaduiasca Evanghelia in teritoriile slave, in sec. IX. Este o zi in care patrimoniul spiritualitatii, cel lingvistic si etnic este sarbatorit deopotriva de catre Biserica si stat. In aceasta zi, Arhiepiscopul Dimitrie si ierarhii care il insotesc vor sluji Sfanta Liturghie impreuna cu Prea Fericitul Parinte Alexei al II-lea, in de curand renovata catedrala a Adormirii din incinta zidurilor Kremlinului, participand mai apoi la festivitatile comemorative prilejuite de aceasta zi.

Comentand aceasta oportunitate, Inalt Prea Sfintitul Parinte Dimitrie, Arhiepiscopul grec al Americii, a spus: "Pentru mine, un fiu al Tesalonicului - orasul Sfintilor Chiril si Metodie, si exarh al aceleiasi Patriarhii Ecumenice a Constantinopolului, care i-a trimis in misiunea lor de a vesti Evanghelia - aceasta este o onoare deosebita si o oportunitate remarcabila de a exprima unitatea credintei noastre ortodoxe, conexiunile si radacinile noastre comune, si de a amplifica continuarea dialogului nostru de iubire frateasca si respect reciproc".

Mentionam faptul ca astazi 23 mai, Arhiepiscopul Dimitrie si delegatia care il insoteste vor fi primiti la Manastirea Sf. Serghie de Radonej, in afara Moscovei. Celebra manastire gazduieste Academia Spirituala a Moscovei, cea mai mare Scoala de Teologie de nivel universitar din Rusia, unde Arhiepiscopul Dimitrie va sustine o conferinta in fata corpului profesoral si a studentilor. Pe data de 25 si 26 mai Arhiepiscopul Dimitrie si delegatia sa vor fi oaspetii Mitropolitului Kirill de Smolensk si Kaliningrad, urmand sa viziteze mai multe institutii religioase si filantropice din Moscova, iar pe data de 27 mai, Inalt Prea Sfintitul Parinte Dimitrie va avea o intrunire privata cu Prea Fericitul Parinte Alexei al II-lea.

Revenirea in Statele Unite ale Americii a Arhiepiscopului Dimitrie si a delegatiei care il insoteste va avea loc pe data de 28 mai a. c.

Stefan Toma

 

.

23 Mai 2008

Vizualizari: 717

Voteaza:

Arhiepiscopul Dimitrie al Americii in vizita oficiala la Patriarhia Moscovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE