Scoaterea orei de Religie din liceu este contrara Constitutiei Romaniei si Legii Cultelor


Scoaterea orei de Religie din liceu este contrara Constitutiei Romaniei si Legii Cultelor

Patriarhia Romana atrage atentia asupra problemelor ridicate de actualele proiecte ale "Legii invatamantului preuniversitar", "Legii invatamantului superior" si "Legii privind statutul personalului didactic", elaborate fara organizarea unei strategii nationale coerente pentru identificarea prioritatilor, a valorilor reale si a competentelor profesionale necesare. Consideram ca aceste propuneri nu respecta reperele spirituale si morale ale societatii, prioritatile pe termen lung si realitatile socio-culturale, ignorand atat traditia romaneasca europeana, cat si legile acestei tari.

Astfel, potrivit proiectului Legii invatamantului preuniversitar doar "planurile cadru ale invatamantului primar si gimnazial includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun" - art. 10. (1).

Indepartarea nejustificata si arbitrara a unei discipline legitime si necesare din invatamantul liceal conduce la privarea elevilor, a cultelor religioase si a intregii societati romanesti, de un drept garantat prin Constitutia Romaniei: "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege" - art. 32. (7). De asemenea, "omisiunea" mentionata contrazice, in mod flagrant, Legea 489 / 2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, care prevede ca "in invatamantul de stat si particular, predarea religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute" - art. 32. (1). Daca s-ar adopta noul proiect al Legii invatamantului preuniversitar (art. 10. (1)), tinerii din liceele romanesti ar pierde, astfel, un drept castigat prin jertfa, in anul 1989, accesul legal la componenta religioasa a educatiei, cu valente formative, demonstrate de cercetarile sociologice si psiho-pedagogice recente.

In plus, proiectele educationale mentionate incalca si relatiile legitime dintre culte si profesorii de Religie, ignorand articolul 32. (2) al Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, care prevede ca "personalul didactic care preda religia in scolile de stat se numeste cu acordul cultului pe care il reprezinta, in conditiile legii", iar acest drept nu mai este mentionat in noile proiecte.

Avand in vedere problemele grave, de ordin juridic, precum si cele semnalate de specialisti in pedagogie, sociologie si politica educationala, de profesori, parinti, culte recunoscute si parteneri sociali, Patriarhia Romana considera ca inlocuirea Legii invatamantului 84 / 1995 cu aceste propuneri legislative contestate, aflate in contradictie cu legile statului, nu este oportuna si nici necesara. Promovarea actualelor proiecte si inaintarea lor Parlamentului Romaniei, intr-o perioada politica dificila, nu se justifica, fiind necesara elaborarea unei strategii nationale, coerente si riguros fundamentate, de reorganizare a invatamantului romanesc, considerat "prioritate nationala".

Reintroducerea Religiei in scoli, de unde a fost indepartata de ateismul comunist umilitor, a reprezentat un pas important in trecerea providentiala de la dictatura la libertate, de la minciuna la adevar si de la o cultura contrara sufletului romanesc la una proprie lui, prin valorificarea unui drept legitim, garantat de legile tarii. Nu putem priva elevii de liceu de valorile recunoscute ale educatiei religioase si nu putem fura libertatea de a studia Religia, in numele unei false libertati a vidului spiritual, a relativismului individualist si a secularizarii, printr-un act arbitrar, ce reprezinta un atentat la securitatea culturala, morala si spirituala a tarii, un afront adus identitatii acestui popor eminamente religios.

Dr. Bogdan Popescu,

Consilier patriarhal,Sectorul teologic-educational al Patriarhiei Romane

.

19 Februarie 2008

Vizualizari: 1149

Voteaza:

Scoaterea orei de Religie din liceu este contrara Constitutiei Romaniei si Legii Cultelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE