La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor


In cuvantul de invatatura, PS Varsanufie Prahoveanul s-a referit la invataturile pericopei evanghelice de astazi: 'Din Evanghelia Sf. Ap. Luca ni se pune inaintea ochilor sufletesti cazul unui dregator care, desi bogat, se gandea ce va face cu sufletul sau, care vine de la Domnul nostru Iisus Hristos si iL intreaba pe El: ce sa faca ca sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu, iar Domnul Hristos ii spune: 'Vinde toata averea ta si imparte-o saracilor, dupa aceea vino si urmeaza Mie'. Este o chemare desavarsita. Se intristeaza foarte mult omul acesta bogat, se intristeaza pentru ca se gandea cum va trai el care stia ca nu trebuie sa duca griji pentru ziua de maine.
Iar Domnul Hristos, vazand neputinta sa, ii spune cat de greu se mantuieste cel care are avere, pentru ca este mai usor pentru o camila sa treaca prin urechile acului decat un bogat sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu. Domnul Hristos nu condamna bogatia, pentru ca si bogatia nu este altceva decat un dar de la Dumnezeu. Omul acesta care era dregator si bogat, venise acum catre lumina cea adevarata, care este Hristos, dar nu s-a putut desparti de cele trupesti, nu s-a putut desparti de cele care ii ranise inima, de cele pe care pusese stapanire pe sufletul sau, pentru ca el nu era liber, de vreme ce nu putea sa implineasca porunca lui Hristos. Noi sa avem aceasta incredintare ca nu este greu sa ne mantuim, trebuie doar sa pastram si sa implinim poruncile lui Hristos'.

PS Varsanufie Prahoveanul a facut apoi un indemn la evlavie si credinta in Dumnezeu: 'De multe ori, noi iL tragem pe Dumnezeu la raspundere, pentru ceea ce ni se pare noua ca ni se intampla ca nu este drept, nesocotind de multe ori neputintele noastre sau pacatele noastre. Dumnezeu ne asteapta pe fiecare dintre noi, Dumnezeu pe toti ne socoteste fiii Sai, El, Pastorul cel bun, care lasa oile sale si fuge dupa cea care s-a ratacit. El, care intotdeauna are mila de noi si noi suntem datori ca sa lasam usa inimii noastre deschisa si atunci cand bate sa nu-L lasam sa astepte si sa indreptam catre binecuvantarea lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu asteapta pana la ultima suflare a unui om ca el sa se intoarca langa El. Sa avem credinta tare si sa o marturisim prin faptele noastre'.
.

28 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1757

Voteaza:

La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE