Mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist cu prilejul Lunii Internationale de lupta impotriva HIV/SIDA


'Iubitii nostri fii duhovnicesti,
A mai ramas, iata, putina vreme pana cand, cu totii, intr-un singur glas si cu o singura inima, vom canta din nou cantarea cea ingereasca: 'Hristos Se naste, slaviti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L! Hristos pe pamant, bucurati-va!'. Ne pregatim astfel, cu mic cu mare, sa-L intampinam pe Pruncul ce Se naste in ieslea din Betleem, pentru noi si pentru a noastra mantuire, in noaptea sfanta de Craciun.

Pentru noi, crestinii, decembrie este un timp al reinnoirii sperantei, al bucuriei de a fi impreuna si de a darui, al cautarii curateniei si nevinovatiei copilariei. De aceea, poate nu intamplator, comunitatea internationala a dedicat aceasta luna si, in special, aceasta zi, luptei impotriva HIV/SIDA. Anul acesta, Patriarhia Romana a hotarat sa se alature luptei, implicandu-se activ prin preotii si profesorii de religie din Romania in prevenirea si combaterea HIV/SIDA si a intolerantei si marginalizarii carora cad victime cei atinsi de cumplitul flagel, in cadrul proiectului national 'Consolidarea initiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA si a violentei in familie, in Romania'.

Am facut acest pas luand aminte la indemnul Sfantului Apostol Pavel: 'Purtati-va sarcinile unii altora si asa veti implini legea lui Hristos' (Gal. 6, 2). Stim insa ca, din pacate, multora dintre cei bolnavi putini le-au mai ramas alaturi sa-i ajute a-si infrunta greaua soarta. Lupta pe care ei o duc cu boala este inegala pentru ca au de infruntat nu numai propria lor durere, ci si o societate inca prea putin dispusa sa-i iubeasca si sa-i accepte in mijlocul ei. Dar, noi stim ca nu aceasta este calea de urmat.

Cuvantul nostru este o chemare la dragoste si toleranta fata de acesti frati ai nostri. Si ei sunt prietenii lui Hristos si fii ai lui Dumnezeu, ca si noi. Oare boala, oricare ar fi aceea, l-ar putea tine pe Hristos departe de om? Nicidecum! Dar, El vede ca azi, multi oameni ii indeparteaza din mijlocul lor pe cei infecati cu HIV. Daca-i alungam pe acesti suferinzi, pe Hristos Il alungam. Daca nu ne pasa de ei, fata de Hristos suntem nepasatori. Daca nu-i iubim, pe Hristos nu-L iubim. Sa nu uitam deci, ca Hristos ne iubeste pe toti, fara discriminare.

Cuvantul nostru este un indemn la credinta, dragoste si speranta pentru cei afectati cu teribilul virus. Daca orizontul vietii noastre va pare dureros de limitat, nu-l mai priviti pe orizontala. Bucuria noastra a crestinilor nu este sa traim mult, ci sa traim frumos, iubindu-ne semenii ca pe noi insine si pe Dumnezeu. Din fericire, partea cea mai frumoasa a vietii nu se traieste in trup, ci in sufletul cel nemuritor, acolo unde Hristos ne-a readus, prin jertfa de pe cruce, cel mai frumos dar: libertatea. Iar daca astazi, HIV pare inca neinvins, totusi, daca vom avea credinta chiar si cat un graunte de mustar, nimic nu va fi cu neputinta (Mt. 17, 20).

In acelasi timp, acest cuvant este un indemn la luare aminte pentru cei care, sanatosi fiind, se expun pericolului de a fi infectati, din necunoastere sau, poate, din nepasare. Ca in cazul oricarei boli infectioase, daca vrem sa ne pastram sanatatea trebuie sa ne comportam responsabil si in cunostinta de cauza. Celor care nu stiu cum: mergeti si intrebati medicul, preotul sau profesorul. Iar celor care cred ca lor li s-ar putea intampla asa ceva, le aducem aminte cuvantul aceluiasi apostol: 'Cel caruia i se pare ca sta neclintit sa ia seama sa nu cada' (I Cor. 10, 12). Atunci cand i se ofera ocazia, acest virus nu iarta pe nimeni.


Iar Hristos Dumnezeu, Cel care ne imbratiseaza cu negraita Sa dragoste, pe fiecare, sanatosi sau bolnavi, sa ne daruiasca noua tuturor sanatate si iertare de pacate, spre tamaduirea sufletului si a trupului'.

TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
.

02 Decembrie 2005

Vizualizari: 1429

Voteaza:

Mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist cu prilejul Lunii Internationale de lupta impotriva HIV/SIDA 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE