Moastele Sfantului Ierarh Nicolae se pastreaza la Basilica Sfantul Nicolae din Bari

 

Nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o provincie din Asia Mica, Sfantul Nicolae a fost Episcop in Mira Lichiei, fiind intemnitat in vremea imparatilor persecutori Diocletian si Maximilian. A trecut la Domnul in anul 340, iar din 9 mai 1087, moastele sale se pastreaza la Basilica "Sfantul Nicolae" din Bari, in sudul Italiei.

Langa Basilica "Sfantul Nicolae" din Bari se afla si Biserica "Sfantul Grigorie cel Mare", lacas unde astazi a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de Prea Sfintitul Siluan - Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

La eveniment a participat si Bogdan Neculau - redactor la Radio Iasi, de la care am aflat mai multe amanunte: "La Bari, in Italia, este mare sarbatoare deoarece aici se afla, de aproape un mileniu, moastele Sfantului Ierarh Nicolae pe care Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica il praznuieste astazi. Mormantul in care se afla moastele Sfantului Ierarh Nicolae este in cripta din Basilica care il are ca ocrotitor pe Sfantul Nicolae.

In sala care adaposteste mormantul Sfantului Nicolae exista 5 capele.


Prima din stanga este capela orientala, bizantina, infiintata putin dupa anul 1965. Arhimandritul Ghenadios si Cardinalul Paolo Giolle spuneau, la sfintirea capelei, ca este prima data cand intr-o biserica latina este amenajata o biserica, o capela ortodoxa bizantina, orientala. Acolo a slujit Parintele Mihai Driga - preotul Comunitatii romanesti din Bari din anul 1983 pana la 1 noiembrie 2006. Datorita faptului ca numarul membrilor Comunitatii romanesti creste de la an la an, capela a devenit demult neincapatoare, iar Parintele Mihai Driga a reusit sa obtina de la calugarii romano-catolici dominicani, cei care administreaza basilica, o biserica cu hramul "Sfantul Grigorie cel Mare" ce se afla la doar cativa metri de Basilica "Sfantul Nicolae". Aceasta locatie este doar provizorie, pentru ca Primaria din Bari se pare ca va acorda un loc pentru a se construi o biserica ortodoxa pentru romanii de aici. Bucuria este nespusa pentru ca statutul Bisericii Ortodoxe Romane si a preotilor care slujesc aici, in Italia, nu este din cele mai fericite.

 

In Biserica "Sfantul Grigorie cel Mare" din Bari s-a savarsit astazi Sfanta Liturghie solemna, arhiereasca in limba romana, in fruntea soborului aflandu-se Prea Sfintitul Siluan - Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala. Din soborul de preoti au facut parte si preoti din tara: Parintele Profesor dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu si Parintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu - staretul Manastirii Crasna din jud. Prahova, precum si preoti ortodocsi din diferite zone ale Italiei care au venit insotiti de credinciosi, prilej de intalnire si de mare bucurie in si prin rugaciune a romanilor ortodocsi din Italia. De asemenea, am intalnit in Biserica "Sfantul Grigorie cel Mare" din Bari si credinciosi ortodocsi rusi si polonezi. Raspunsurile liturgice la Sfanta Liturghie au fost date de poporul ortodox roman prezent in biserica. Intreg soborul de ierarhi, preoti si diaconi a mers, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, la mormantul Sfantului Ierarh Nicolae de Mira Lichiei de la subsolul Basilicii "Sfantul Nicolae" din Bari unde s-a oficiat Acatistul Sfantului Nicolae".   

Prin milosteniile sale, Sfantul Nicolae este cunoscut in traditia populara sub numele de Mos Nicolae, care aduce daruri in special copiilor. Acest aspect a fost evidentiat astazi si de Prea Sfintitul Episcop vicar Siluan al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, in cuvantul de invatatura rostit in cadrul slujbei Sfintei Liturghii oficiate la Biserica "Sfantul Grigorie cel Mare" din Bari, Italia: "Din frageda noastra copilarie stim de Sfantul Nicolae ca unul care ne aduce daruri, pe furis, si care, in papucii nostri facuti foarte frumos decuseara si cu mare atentie, ne lasa daruri, precum odinioara lasa daruri tatalui fetelor acelora care, neavand zestre cu care sa se poata casatori, cadeau prada rautatilor si uraciunilor lumii acesteia. Stim de Sfantul Nicolae si datorita acelui bat indreptator si acelei crengute, acelei joarde cu care parintii nostri ne indreptau uneori sau poate, pe care, celor mai cuminti, numai trebuiau sa ne-o arate atunci cand faceam rele sau cand nu eram indeajuns de cuminti".  

 

 

 

 

 

.

06 Decembrie 2006

Vizualizari: 3774

Voteaza:

Moastele Sfantului Ierarh Nicolae se pastreaza la Basilica Sfantul Nicolae din Bari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE