PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, aniverseaza astazi 91 de ani de viata si 21 de ani de la inscaunarea Sa ca episcop


Ziua de astazi mai are pentru PS Gherasim si alte semnificatii despre care ne-a vorbit parintele Constantin Carstea, Consilier cultural al Episcopiei Ramnicului: 'Ziua de 14 noiembrie este foarte insemnata pentru toti valcenii, clerul si credinciosii Eparhiei Ramnicului, pentru ca PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, sarbatoreste anul acesta venerabila varsta patriarhala de 91 de ani. Tot cu aceasta ocazie, PS Sa sarbatoreste si implinirea a 21 de ani de la alegerea si instalarea Sa ca episcop al acestei istorice Eparhii si 30 de ani de cand se afla in sfanta ascultare arhiereasca la Ramnicu-Valcea, pentru ca din 1975 a fost arhiereu vicar, adaugand si cei 5 ani de arhiereu vicar la Episcopia Dunarii de Jos, constatand ca Vladica Gherasim intruneste 35 de ani ca arhiereu al lui Hristos'.  

PS Gherasim Cristea, Episcopul Ramnicului, s-a nascut la data de 14 noiembrie 1914, in localitatea Muntenii Buzaului, judetul Ialomita. La varsta de 23 de ani a fost tuns in monahism la Manastirea Cernica, iar in 1940 a fost hirotonit ierodiacon si apoi preot. In 1952, a fost numit staret al Manastirii Caldarusani, judetul Ilfov.

Aici, vreme de aproape doua decenii, a desfasurat o bogata activitate pe multiple planuri. In anul 1975 a fost ales ca Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu titulatura de 'Pitesteanul'. In 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Ramnicului si Argesului, fiind inscaunat in acelasi an, in ziua de 2 decembrie. De atunci si pana in prezent, PS Gherasim a avut o intensa activitate pastoral - misionara, dar si culturala. Detalii ne-a oferit parintele Constantin Carstea, Consilier cultural al Episcopiei Ramnicului: 'De cand conduce aceasta Eparhie, PS Sa s-a ostenit pentru Biserica lui Hristos si pentru credinciosii ei, veghind continuu pentru a nu se stinge candela credintei stramosesti in inimile valcenilor si oltenilor, si pentru extinderea invataturii de credinta ortodoxa. Ca nimeni altul, PS Gherasim a purtat si poarta continuu o grija deosebita pentru manastirile si bisericile din Eparhie, toate aceste nestemate margaritare au fost restaurate, consolidate si conservate in aceasta perioada. Pentru aceasta intensa si continua activitate de restaurare, ca o incununare, dar si o innobilare, Ministerul Culturii si Cultelor i-a acordat anul acesta diploma de excelenta pentru intreaga activitate depusa in slujba restaurarii monumentelor din Eparhie. Aici s-a construit, dupa anul 2000, un elegant centru cultural si o cantina, toate la standarde superioare. Pe taram cultural si carturaresc a trudit mult, tiparind carti'.
 

Cu prilejul implinirii a 91 de ani de viata si a 21 de ani de la inscaunarea Sa ca episcop, PS Gherasim al Ramnicului primeste urari din partea clerului si a credinciosilor din Eparhia Sa prin vocea parintelui consilier Constantin Carstea: 'Valcenii, cler si credinciosi, toti intr-un cor, impreuna roaga pe Bunul Dumnezeu sa-i daruiasca PS Gherasim, Episcop al Ramnicului, viata indelungata, sanatate si inca alte frumoase realizari pentru binele Bisericii stramosesti si neamului romanesc. Intru multi si fericiti ani, PS Stapane'!

.

14 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1884

Voteaza:

PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, aniverseaza astazi 91 de ani de viata si 21 de ani de la inscaunarea Sa ca episcop 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE