Manifestari religioase si culturale in Eparhia Slatinei dedicate Sf. Martiri Brancoveni


Manifestari religioase si culturale in Eparhia Slatinei dedicate Sf. Martiri Brancoveni


Astazi, 16 august, cand Biserica noastra ii cinsteste pe Sfintii Martiri Brancoveni, IPS Parinte Mitropolit dr. Irineu Popa, impreuna cu PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei si PS Sebastian, Episcopul Slatinei savarsesc slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Brancoveni, judetul Olt, cu prilejul hramului acestui asezamant monahal. Slujba de praznuire a Sfantului Constantin Brancoveanu va fi urmata de un parastas pentru parintii sfantului, inhumati in biserica mare a Manastirii Brancoveni.

Manifestarile vor continua in Slatina, dupa-amiaza, cand va fi dezvelita o placheta prin care va fi marcat momentul schimbarii denumirii strazii Aleea Oltului in Bulevardul Constantin Brancoveanu.

Inainte de dezvelirea placii cu numele strazii, de la podul de peste raul Olt din Slatina, va incepe o procesiune religioasa condusa de PS Sebastian, Episcopul Slatinei. Particinatii la procesiune vor purta o icoana a Sfantului Constantin Brancoveanu.Prima oprire a procesiunii va fi la statuia Ecaterinei Teodoroiu, acolo unde va fi dezvelita si placa cu numele bulevardului Constantin Brancoveanu si unde va fi oficiata o slujba de sfintire a acestei artere de circulatie.

Manifestarile se vor incheia la Casa de Cultura a Sindicatelor unde vor avea loc comunicari despre viata si faptele Voievodului Brancoveanu si un concert in cinstea Sfintilor Martiri Brancoveni. Concertul va fi sustinut de corala 'Voces Domini', corul de maici al Manastirii Brancoveni si grupul psaltic 'Sfantul Constantin Brancoveanu' al Episcopiei Slatina.


Manastirea Brancoveni este situata la 20 de kilometri sud-vest de Slatina, in comuna Brancoveni, localitate atestata documentar prima data in timpul domniei lui Mircea cel Batran. In secolul al XVI -lea, boierii din familia Brancoveni construiesc in comuna ce le poarta numele ansamblul arhitectural Brancoveni. In 1570, jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, construieste aici o bisericuta din lemn, la care slujeau calugarii. Din 1634, Matei Basarab incepe lucrari de amploare pentru refacerea si transformarea ansamblului arhitectural prevazut cu un ingenios sistem de fortificatii, in scopul asigurarii unui bastion de aparare, in cazul unor operatiuni militare. Din vremea lui Matei Basarab se pastreaza turnul-clopotnita, pivnitele boltite, precum si zidul de aparare prevazut cu creneluri.

Actuala biserica din cadrul complexului de la Manastirea Brancoveni are hramul Sfantul Nicolae si a fost ridicata in locul celei vechi construite de Constantin Brancoveanu in 1699, care a ars partial in timpul razboiului turco-austriac din 1716-1718 si a fost grav avariata de cutremurul din 1838. In 1700, Constantin Brancoveanu va ctitori si o biserica bolnita.

Biserica mare, reconstruita in stil brancovenesc, are o forma de cruce , compartimentata in altar, naos si pronaos. Pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane din piatra, dispuse in centru. Catapeteasma este cea originala, din lemn, cu o sculptura bogat ornamentata, aurita, pe naos are o turla, iar usile sunt masive, din lemn de stejar sculptat, cu o compozitie compartimentata si cu un modelaj bogat.

In pronaos sunt inmormantati Papa Brancoveanu, tatal lui Constantin Brancoveanu, mama si bunica lui, iar in pridvor este inmormantata jupanita Celea. Pictura bisericii mari dateaza din 1837, autorii fiind necunoscuti. Secularizarea averilor manastiresti din timpul lui Cuza a transformat Manastirea Brancoveni intr -un modest asezamant, al carui curator a fost Popa Sapca, apoi au urmat anii de ruina. Viata monahala a fost sustin uta de calugari, dar acestia au parasit-o dupa moartea preotului Radu §apca. Manastirea a fost refacuta partial de episcopul Vartolomeu Stanescu. Intre 1940-1959, a fost manastire de maici, dar in urma unui decret semnat de fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, lacasul monahal a fost desfiintat fiind infiintat aici un azil de batrani. Ulterior, fosta manastire a ramas pustie timp de 20 de ani. Abia dupa 1980 au fost aduse aici cateva maici de la Manastirea Clocociov din Slatina si tot atunci au inceput primele reparatii.

Prea Sfintitul Gherasim Cristea, Episcopul Ramnicului, a facut demersuri ca Manastirea Brancoveni sa -si recapete stralucirea de odinioara, angajand lucrari capitale de renovare. Cele doua biserici au fost subzidite, consolidate si reacoperite cu tabla zincata. S-au deschis drumuri de acces, s-a recuperat o parte din terenul agricol ce apartinuse manastirii, lacurile au fost drenate, iar dealurile acoperite cu livezi. In beciul cel mare de sub staretie, s -a amenajat un lapidariu model, unde au fost adapostite temporar si sculpturi de la biserici din Bucuresti.

In muzeul manastirii, se pastreaza coloanele manastirii Vacaresti, icoane din secolul al XVIII -lea, pietrele funerare ale lui Ghica Voda, Barbu Vacarescu si ale postelnicului Dumitrescu. In prezent, manastirea se confrunta cu o noua amenintare, respectiv deteriorarea din cauza unor infiltratii de apa. Anul acesta a fost intocmit un studiu de fezabilitate pentru construirea unui cheson adanc de opt metri care sa colecteze apele din perimetrul lacasului de cult. Valoarea acestei lucrari se ridica la 600.000 de lei si va primi finantare de la Ministerul Culturii si Cultelor. Acelasi minister a finantat si consolidarea si restaurarea bisericii bolnita cu hramul Sfintii Voievozi care acum se afla in conservare. Biserica 'Sfintii Voievozi' este cea mai veche din judet.
In prezent, se lucreaza la proiectul de restaurare a picturii si autoritatile din domeniu spera ca anul viitor sa inceapa si restaurarea celei din biserica bolnita.

.

16 August 2008

Vizualizari: 784

Voteaza:

Manifestari religioase si culturale in Eparhia Slatinei dedicate Sf. Martiri Brancoveni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE